Play that thang!

Gamla musikstilar blandas och nya bastardformer uppstår. Under 1900-talets populär musik har man sett detta hända många gånger. Men helt nya möjligheter kan uppstå när ny instrumentteknik utvecklas.

Rock kräver distade elgitarrer. Techno kräver trummaskiner. Det tycks nästan som om en ny teknik först skapar enklare musik, som rock -65 och jungle -92 men sen blir mer komplicerad för att leda fram till synfonirock ca 1971 och "timeless" med Goldie -94, respektive.

Den elektrifierade gitarren uppfanns på trettitalet, och den klassiska Fender Stratocastern kom 1954.
Elbasen började massproduceras 1951.
Moogen, den första praktiska synthezisern, introducerades 1964 och användes kommersiellt på en popplatta först 1967.(Den första synthen uppfanns annars 1876!)
Disten på gitarren kom i mitten av 60-talet och ledde snabbt till rockens återkomst. Först skulle allt vara pop på 60-talet och rock var nånting som hörde 50-talet till men detta ändrades när disten kom.

1971 kom första popsingeln med en trummaskin.

Linn LM-1 Drum Computer var 1980 den första trummaskinen som använde samplingar och som då lät mer som riktiga trummor. Endast 500 gjordes men de blev mycket använda av framgångsrika artister som Visage, The Art of Noise, John Carpenter, Phil Collins, Depeche Mode, The Human League, Jean-Michel Jarre, Gary Numan, Todd Rundgren, The Thompson Twins, Stevie Wonder och Ric Ocasek. Prince använde sin bl.a på 1999 och Purple Rain.
Samma år kom även Roland TR-808 som dock inte använde samplingar och som därför först inte blev så populär. Med tiden skulle den dock bli mycket populär hos techno och hip hop artister. Fem år efter att maskinen hade slutat att tillverkas så blev den en riktig succe, i slutet av 80-talet.

Det är ett tag sedan något riktigt nyskapande hördes. Efter drum'n'bass och drill'n'bass i mitten på nittiotalet verkar inte så mycket verkligt nyskapande ha hänt. clics´n´cuts och Akufens microhouse är intressanta grejer.

Andra bloggar om
musik
och
instrument
och
teknik

Kommentarer
Postat av: RS

Fast när nu den el-Fender finns, vad mer behövs, egentligen för att skapa odödlig musik?

Postat av: Ingemar

All i got is a red guitar, three chords and the truth - Bob Dylan

2006-06-05 @ 22:07:18
URL: http://xantor.webblog.se/tempusfugit

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback