Nyanser av mångfald

Jimmyroq har sett nånting om rasforskning och undrar om rasister ska få vatten på sin kvarn. Följer man länkarna så märker man att den ursprungliga artikeln är skriven av Rushton. En kontroversiell figur. Han räknas som en fullt legitimerad amerikansk professor men han forskar i raser och ur ett socialbiologiskt perspektiv.

Därmed så kan rasister hänvisa till honom för att få låna lite legitimitet, som .tex går det att ladda ner en bok, Ras och brott, av honom från en nazistisk sida. Dock stödjer han inte deras mer extrema ställningstaganden om man läser vad han skriver. Han poängterar t.ex att man alltid bör bedömma individer på individuella grunder och att det inte finns några "kriminella raser".

På samma sida kan man läsa om Richard McCulloch och etnopluralismen. Även Rasmus Fleischer, annars känd som hjärnan bakom Copyriot, har skrivit om fenomenet etnopluralism. Länken till hans uppsatts finns längst ner på sidan men verkar inte fungera när jag försöker kopiera den hit.

McCulloch vill separera de olika mänskliga raserna under så långa tidsrymder och så totalt att de av evolutionen utvecklas till separata arter som till sist inte kan få barn ihop. Som Fleischer skriver så är detta ett nytt och annorlunda ideal.

Jag har någonstans sett en prognos om att de mänskliga raserna under de kommande århundraderna alltmer kommer att beblandas med varandra till de försvinner och mänskligheten till sist blir rätt homogen utseendemässigt. De förbättrade kommunikationerna och den globala ekonomin verkar i den riktningen.

Etnopluralismen har alltså rakt motsatt ideal. Jag tror inte att dom har en chans. Jag tror att människor kommer att resa och flytta ännu mer i framtiden.

Andra bloggar om
rasism
och
högerextremism

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback