060606

666 har i århundraden ansetts vara odjurets tal, hämtat ur Uppenbarelseboken i Bibeln, och har bara helt nyligen förklarats felaktigt. Det som står i Bibeln ska egentligen tolkas som 616. Hursomhelst så är 666 fortfarande ett matematiskt kul tal.

Satanister kan också utsättas för fördomar och förföljelser precis som vilken religiös minoritetsgrupp som helst. Kanske är det då bra att lära sej att skilja mellan lite olika sorters satanister och se efter om de är så farliga egentligen.

Vi har t.ex Luciferianism som sägs handla om medveten utveckling mot högre medvetandenivåer.

Det finns även Sat-Tan-ism som koncentrerar sej på mörkret där Luciferianismen koncentrerar sej på ljuset. Sat sägs vara sanskrit för "vara" och Tan för "bliva" eller "sträcka fram". Detta är Mörkret och Ljuset respektive och denna trosinriktning handlar inte alls om moral och motstånd mot kristendom utan är en rent metafysisk-mystik lära. En inriktning inom Sat-Tan-ismen är Satanic Reds som tar sitt namn från att vara Sat-Tan-ister och vänstervridna, ung. taoistiska keynesianer. Udden är snarast riktad mot amerikanska neocons.

Hotel of California är egentligen ett bevis på att Djävulen existerar. Hur skulle annars en så usel grupp som Eagels kunna skriva en låt i en så bizarr gengre som reggae-country och kunna få till en av popens bästa låtar nånsin? Uppenbarligen måste de ha sålt sina själar. Låten har sagts handla om Laveys satanskyrka i Kalifonien, den största och mest kända och minst intressanta.

Lite intressantare är Temple of Set som bildades som en utbrytargrupp ur LaVeys anhang som bara grisade hela dagarna. Temple of Set anhängarna ville däremot vara seriösa ockultister. Deras gudom Set sägs stå för "Xepher", coming into being, vilket betyder individens utveckling mot högre kunskap och individuell styrka.

Alla dessa amerikanska varianter ses som wannabees av traditionell satanism vilken inte är så gammal egentligen. Först var Order of Nine Angels, farliga på riktigt, nästan som en motorcyckelklubb eller nått. De förespråkar uttryckligen människooffer i sin strävan efter att skapa en ny högre typ av människa. (Visst vet jag att det fanns satanister förr, som Hellfire club .tex, men "traditionell satanism" är inte någon obruten tradition från det förflutna utan något relativt nytt.)
En annan otrevlig grupp är Misanthropic Luciferian Order. Jag tror inte att de bejakar människooffer men de säger sej se fram emot att hela skapelsen går under eftersom det var en dålig idé från början. MLO är faktiskt svenskar.

Mera om den elaka varianten av satanism går att läsa här.

Andra bloggar om
666
och
religion

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback