Den tredje kulturen

På femtiotalet så publicerade CP Snow boken The two cultures and the scientific revolution (-59) där han beskrev hur naturvetenskap och humaniora hade blivit två olika kulturer som har bristfällig kunskap om varandra, speciellt då har humanister bristfällig kunskap om naturvetenskap.

John Brockman publicerade -95 boken The Third Culture: Beyond the Scientific Revolution. Själva begreppet "den tredje kulturen" kommer från Snow som hoppades att en tredje kultur skulle uppstå som skulle överbrygga gapet mellan kulturerna.

Brockman skrev om en ström av populärvetenskapliga böcker som direkt kommunicerade naturvetenskapliga idéer till en bredare läsekrets utan att några humanister var inblandade. Denna ström av böcker berodde delvis på att forskningen nu gick fortare och och fram till fler rön än tidigare.

Boken finns att läsa online här. Det finns några genomgående teman kring evolution och information vilket alltså ska sammanfatta mycket av samtida naturvetenskap. Och till sist ett kapitel om Singulariteten (som jag har tänkt att skriva en post om nångång.)

Den tredje kulturen är alltså ett gäng naturvetare som försöker popularisera naturvetenskapen för att sälja den till en bredare massa i tider av postmodenism och new age. Någon egentlig tredje kultur är det alltså inte.

Däremot så den tredje kulturen producerat en del mycket läsvärda böcker som på ett lättfattligt och överskådligt sätt presenterar vad vetenskapen har kommit fram till idag.

Denna subkultur har nu samlat sej på hemsidan Edge.org där mycket finns att läsa om samtida naturvetenskap och spekulationer därkring.

Den enda invändningen jag har är att man inte skiljer så noga mellan naturvetenskapliga resultat och "Den naturvetenskapliga världsbilden" som för mej är två olika saker. T.ex så anser jag att Dennets försök att på naturvetenskaplig väg förklara medvetandet hittills har varit fruktlösa vilket han själv inte verkar inse. Jag tror att det beror på att han är en bättre naturvetare än filosof och det kan nog sägas allmänt om den tredje kulturen. Men bara man är medveten om detta så är deras böcker mycket rekommendabla.

23 forskare var inkluderade i boken. Av dessa så dyker Paul Davies, Richard Dawkins, Daniel C. Dennett och Steven Pinker upp bland många andra på Edge.org.


Andra bloggar om

vetenskap

och
populärvetenskap
och
filosofi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback