Vi under skatter dignar ner

Nordling argumenterar mot den svenska skattenivån på sin blogg "Skattepolitik och samhällsfilosofi".
Det är konstigt hur olika man kan bedömma en uppgift utifrån olika värderingsgrunder.
Nordling analyserar en populariserad framställning om skatterna och försöker hitta komprometterande uppgifter. Det visar sig bl.a att under ett helt liv så är de genomsnittliga inkomstskillnaderna endast 18% efter skatt m.m.

Ett argument han trycker på är detta:

"En riktig genomsnittsinkomsttagare är dock inte en person som betalar mera i skatt än han eller hon får tillbaka som offentliga tjänster eller transfereringar. Det är bara en minoritet som är nettoförlorare på skatterna och den offentliga sektorn. Man kan från Långtidsutredningens rapport SOU 2003:110 grovt beräkna att det är ungefär en tredjedel av medborgarna som är förlorare på systemet."

Nordling tycker att detta är ett argument mot det svenska skattesystemet. Själv tycker jag att detta är ett argument för det svenska skattesystemet (om det nu är sant vilket jag inte ids undersöka).

Han skriver även om vart skatterna går att det mesta kommer tillbaka till dej:

"Resten, eller endast 18 procent, betalas in utan att komma tillbaka och utgör genuin omfördelning, vilket sägs visa att systemet mest omfördelar under livscykeln för samma individ. (Sanningen är istället att medianpersonen vinner något istället för att förlora 18%.)"

Varför kommer vi då fram till olika värderingar? Fundera på det du och fundera också på vad du tycker: är det bra eller dåligt om majoriteten får tillbaks mer än de betalar in i skatt?

Andra bloggar om
skatter

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback