Jubelåret 2005

G8-gruppen har beslutat sig att avskriva 40 miljarder dollar i skulder för 18 av världens fattigaste länder. Ett krav är att pengar satsas av länderna på sjukvård och utbildning. Sedan kan ytterliggare 44 länder komma ifråga. Ländernas reaktioner är försiktigt positiva, man vill bara inte att detta påverkar framtida u-lands-bidrag. Även världsbankens nytillsatte chef uttrycker sitt gillande.

Det är detta som Jubelårsrörelsen länge har kämpat för. Man har velat ha en total skuldavskrivning, liksom det hos judarna i antiken fanns ett jubelår vart 50-nde år då alla skulder avskrevs. Man drev bl.a år 2000 som ett önskat jubelår.

Jag tycker att en skuldavskrivning länge har varit självklar och nödvändig. Varför ska världens fattigaste länder betala miljardbelopp till världens rikaste länder istälet för att satsa på utbildning och sjukvårdför den egna befolkningen? En annan fråga är hur dessa påstådda skulder egentligen skulle ha uppstått. Är det nån som vet?

Även om det är fantastiskt att en skuldavskrivning nu äntligen verkar äga rum så är det rätt lite, rätt sent. Det pågår redan en katastrof i Afrika där 14 av de 18 länderna ligger, i.o.m. att AIDS-epidemin kommer att utplåna stora delar av befolkningen i södra Afrika. Detta sker redan. Att satsa på sjukvård och utbildning nu är inte längre i elfte timmen, tyvärr.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback