när arbetslösheten pekar rakt upp

"Post-Keynesians believe, along with others, that what many call Keynesianism is, in fact, a counterrevolution against the economics of Keynes."


Inom ekonomisk teori innebär philipskurvan ett negativt samband mellan arbetslöshet och inflation. Dvs man kan välja mellan att ha antingen hög arbetslöhet eller hög inflation. Under 1960-talet ansågs detta vara keynesianism trots att Keynes aldrig hade varit inblandad i philipskurvan. Philipskurvan var ett barn av den neoklassiska syntesen vilken innebar att man försökte inlemma vissa delar av keynesianism inom en neoklassisk ram.


I början av 70-talet så inträffade något som kallades stagflation, vilket innebar att både arbetslösheten och inflationen gick upp. Jämfört med senare siffror så var dock bägge talen låga, men då ansåg man att inget liknande hade hänt förut och att det som hände var illa. Philipskurvan stämde inte längre och följdaktligen så måste Keynes ha fel. Detta trots att Keynes aldrig hade varit med om att konstruera philipskurvan.


Sedan dök två herrar som hette Phelps och Friedman upp och sa att philipskurvan var fullständigt lodrät. Det fanns ett naturligt arbetslöshetstal, NAIRU, som det var fruktlöst att försöka påverka med politiska åtgärder och det viktigaste var istället att bekämpa inflationen. Eftersom philipskurvan var vertikal så skulle detta inte höja arbetslösheten. Om man istället försökte bekämpa arbetslösheten så skulle detta bara leda till ökad inflation.


Friedman blev mycket populär och hans ekonomiska politik började att tillämpas i Reagans USA, Thatchers Storbritannien och Pinochets Chile. Allteftersom neoklassisk makroekonomi blev på modet så blev Friedman mindre i ropet, men idag så har vinden vänt igen och rational expectations är inte lika hett längre. Även NAIRU har kritiserats t.ex i USA under 90-talet.


Hösten 2006 så får Phelps ekonomipriset. Ungefär samtidigt så dör både Friedman och Pinochet. Lustigt att Friedman och Pinochet dog så pass nära varandra. Nov 16 och dec 10. Tre veckor emellan. Samtidigt som Phelps får ekonomipriset.


Årets fredsprisvinnare fick priset för ett nytt ekonomiskt tänkande inom bankväsendet som i korthet gick ut på att fattiga människor kanske bara behöver små lån. Det kan tolkas som ett alternativt ekonomipris.


Andra bloggar om

Phelps

och

Edmund Phelps
och

Friedman

och

Milton Friedman
och

Pinochet

och

Augusto Pinochet


Kommentarer
Postat av: Caridon

en fråga från en person som inte har läst allt för mycket Ekonomi.

Om det finns en "naturlig" arbetslöshet som är oberoende av inflationen, är den oberoende av alla andra faktorer ochså eller är det bara det att den är frikoplad från inflationen (eller svagt kopplad)

För då jag läser detta så låter det som om det finns 2 läger.
läger 1) vi kan styra arbetslösheten via inflation,
(uppdellat i 2 underläger där ena vill minimiera inflation och det andra vill minimera arbetslöshet.)
läger 2) vi kan inte styra arbetslösheten med inflation, låt oss minimera inflationen och skita i arbetslösheten.

Detta låter konstigt.

/C

2006-12-15 @ 13:52:59
Postat av: Ingemar

Det är ungefär som du beskriver det och läger 2 anser att arbetslösheten påverkas av andra saker men aldrig kan bli noll.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback