Monopol

Magnetiska monopoler har förutsagts av teoretiska fysiker sedan 1931 (Dirac), men har hittills inte observerats. Även om de bör existera så är det osäkert hur pass vanliga de skulle vara.

Under 70-talet förutspådde flera GUTs existensen av dyonpartiklar, vars grundform var en magnetisk monopol. Man trodde t.o.m. att de kunde vara rätt vanliga. GUTs förutspådde även x-bosoner och protonsönderfall och inget av detta har observerats. Man har bl.a därför gått vidare från GUTs till andra alternativ som strängteorier.


Att monopolerna är så sällsynta att de kanske inte ens finns är ett skäl till att man nuförtiden tror på inflationsteorin som kosmologisk förklaringsmodell.


2003 uppgav ett forskarteam att de trodde att de hade sett en magnetisk monopol.

Det var 21 år efter förra iaktagelsen.


Om magnetiska monopoler kunde användas teknologiskt så kunde fantastiska nya material och stora mängder billig energi göras tillgängligt. Och inte vill vi väl tro att våra fysiker har fel som åenasidan tror att de kan finnas och åandrasidan tror att de har sett en eller två?


Här beskrivs vilka fantastiska möjligheter magnetiska monopoler skulle leda till, vilka underliga egenskaper sådana partiklar skulle ha, och jag drar slutsatsen att han är sarkastisk. Sånt här kan inte existera.


Och så, till sist, en sång.


Andra bloggar om
fysik
och

vetenskap


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback