Januari 2008

Frågor om immaterialrätt och integritet har varit intensivt på tapeten i januari. Från de sju moderater som på årets första dagar gick ut och tog ställning för fildelning, till EU-domstolens dom nu i dagarna som passar frågan om skivbolags rätt att agera som privat polis till varje lands lagstiftare. Och till sist så inleds rättegången mot The Pirate Bay den sista januari.


Intressant att initiativet kommer just därifrån eftersom moderater traditionellt har velat slå vakt om äganderätt o.dyl. men med ny teknik så visar sej en motsättning inom moderaterna och på sätt och vis tror jag att det är bra att det är företrädare för lag-och-ordning-partiet som nu har tagit ställning för konsekvenserna av den nya tekniken.


Integritetsskyddskommittén har kommit med ett slutbetänkande som fick ett halvjummet mottagande.


Gröna gruppen i eu-parlamentet visade igen kopplingarna mellan gröna rörelsen och piratrörelsen.


Peter Englung skriver under på att vara "kreativ" , efter att tidigare ha skrivit att ingen som är det på riktigt kallar sej själv det.


Copyriot påpekar att det inte enbart handlar om övervakning. Andra viktiga frågor gäller censur och filter samt möjligheten att bli avstängd från nätet.


Naturligvis hör det ihop, integritet, censur, övervakning, fildelning, immaterialrätt, rättssäkerhet osv. Själv tror jag att fildelning är en ofrånkomlig grundfunktion hos internet. Förbjuder man en typ av fildelning så poppar det upp en annan. Och priset för att förbjuda fildelning är rätt högt. Det är mycket smartare, för hela samhällets väl, att anpassa sej till den nya tiden.


I piratkriget så är det polis och rättväsende som  har brutit mot svensk lag. Medan t.ex TPB antagligen inte har gjort det. Förvärras denna utveckling så riskerar rättssamhället att till sist bli en "beskyddarorganisation" bland andra. Ordningsmakten verkar öppen för dold påverkar, om inte via korruption så åtminstone via politiska påtryckningar, från främmade makter som EU-protektoratet, Bush-juntan och Hollywood-mogulatet.


Jag skriver inte så mycket eftersom det finns många bloggare som skriver mycket bättre än mej om dessa frågor. Eftersom alla dom där har fler besökare än mejbehöver jag knappast göra reklam för dem.


andra bloggar om

integritet,
fildelning,
censur,


Den Immateriella Revolutionen

Från vänsterhåll har man ju sen gammalt en rätt pragmatisk syn på detta med äganderätt o.dyl. En ideologi som infosoc känns knappt som någon nytolkning alls. Men liberaler och moderater, hur ser de på immateriell äganderätt o.dyl.? Här är två citat från liberala ikoner som belyser problemen:

"The difference between [copyrights and patents] and other kinds of property rights is this: while ownership of material goods guides the use of scarce means to their most important uses, in the case of immaterial goods such as literary productions and technological inventions the ability to produce them is also limited, yet once they have come into existence, they can be indefinitely multiplied and can be made scarce only by law in order to create an inducement to produce such ideas. Yet it is not obvious that such forced scarcity is the most effective way to stimulate the human creative process."

-Hayek


"The question of intellectual property rights is very complicated. Freedom of speech is the opposite of copyright, which means that you can't get copyright rights. And, intellectual property is different from physical property: in both cases, you have a monopoly but the monopoly on intellectual property is wholly different because duplicating the property comes generally at a very low or zero marginal cost. You are enforcing a monopoly pricing, as it were, that limits output to lower than the optimum social level. You cannot be in favor of infinite copyright. Essentially it's a problem of practical compromise, whether you have 17 years, 25 years, 10 years, 50 years."

-Friedman

Immaterialrätten har bidragit med en ny dimension i politiken, nya vänner och fiender, kanske lite av ett paradigmskifte?

andra bloggar om
liberalism,
socialism,
fildelning,
juridik,
politik,


Nationalkaraktären

Helt klart har länder olika kultur. Det är inte heller svårt att urskilja olika kulturer inom ett land.


Dock är det allmänt hållet att dessa kulturella skillnader helt beror på miljöfaktorer och att t.ex adoptivbarn som uppfostras som svenskar också beter sig helt som svenskar. Kan det dock inte finnas någon biologisk skillnad mellan olika "kulturer"?


Inom hundraser så talar man om olika temperament för olika raser. Helt klart så påverkar biologin psykologin inom djurvärlden. Frågan är om detta även kan gälla för människor.


I viss mån tycks temperament kunna ärvas inom biologiska familjer. Man vet även att detta gäller för bortadopterade barn.


Ett problem med att tala om ett typiskt temperament för ett helt land är att olika individuella egenheter i kollektiv skala har en tendens att ta ut varandra.


Även om personlighet antagligen delvis är ärftligt så är olika nationalkaraktärer ändå troligen så gott som uteslutande en fråga om socialiserade kulturella vanor.

image110

andra bloggar om
Sverige,
kultur,


besökssatistik

De tre senaste månaderna tycks visa en långsam ökning.

image109

Sinéad O'Connor

Jag såg Sinead O'connor hos Oprah appropå att hon släpper en ny cd, Theology.  Sinead gled vid sidan av topplistorna i början av 90-talet. Hon har dock fortsatt en ostadig karriär och även fått fyra barn. Hon har också diagnosticerats med bipolärt syndrom och käkar piller varje dag , vilket kan förklara en del av hennes fantastiska vackra sorg och ilska som gjorde henne till en av de bästa inom musikbranschen på sin tid. Hon har t.ex gjort de bästa versionerna av Don't cry for me Argentina och Nothing compares to you, brevid mycket eget material.

Jag älskar psykobabes. I can relate.


andra bloggar om
bipolärt syndrom,
Sinéad O'Connor,


100 kg kärleksmuskel

Gudmundson länkar hit och säger att det är galet och kallar t.o.m. bloggposten Götterdämmerung. Han tar avstånd från artöverskridande äktenskap, men tycker att samkönade äktenskap kan vara helt ok.

Men, typ, det var ju dom som började ju! Man påpekar där att delfiner tycks vara gay. Men det vet ni väl att dolphins are gay sharks?


Här är en länk till en tidigare bloggpost där jag förutseende nog hade en bild på en späckhuggare, relativt närbesläktad med delfiner (även om den brukar äta dom)


För övrigt har jag inte hittat var på sin sida som Svenska-delfin-i-människokropp-förbundet förespråkar äktenskap mellan människor och delfiner. De förespråkar sex med delfiner, men Gudmundsson, det går faktiskt att ha sex utan att vara gifta. Trust me on this one.


andra bloggar om

delfiner,

Gudmundson,

sex,

humor,

zoofili,

svd,

kristdemokraterna,

tidelag,


bortom blodgrupper

En australiensisk flicka som var nio år vid sin levertransplantion bytte efter transplantionen blodgrupp till donerarens blodgrupp. Detta är såvitt man vet ett unikt fall. Tidigare har man inte trott att det har varit möjligt för en människa att byta blodgrupp. Man ska nu forska vidare kring detta. Kanske har stamceller från den nya levern kommit in i benmärgen eller nått.


Så sent som 2006 så var oxycyte, ett konstgjort blod som gick att ge till alla blodgrupper, en av de största medicinska uppfinningarna.


andra bloggar om

medicin,

biologi,

vetenskap


Artificiellt genom


Craig Venters forskningsteam har pusslat ihop 583000 kvävebaser till ett fullständigt genom för en bakterie, Mycoplasma genitalium. Så snart dom har klistrat in genmassan i en cellkärna så har dom istortsett skapat konstgjort liv, beroende lite på hur man definierar det. På längre sikt tänker sig Venter skapa bakterier som tillverkar biobränsle eller bryter ner koldioxid osv.


andra bloggar om

vetenskap,

biologi,

genetik,

artificiellt liv,


Botanophobia

Några bloggar och Expressens ledarsida uppmärksammar ett diskutabelt rättsfall. En kvinna har använt sig av förbjudna växter för att dämpa problemen med sin ms. Det är tydligen ingen nyhet att det faktiskt hjälper mot ms. Och cancer, verkar det som. Svenska riksdagsledamöter verkar mest sitta och huka i kammaren. Även Kalifoniens guvernör verkar fly undan fältet. Kolla läsarundersökningen längst ner. Självklart inte ett representativt urval, men iallafall.


andra bloggar om
nolltolerans,
,
,
,
,
,
,
,

Jag är en djefla man

Ibland så undrar jag om andra har läst min blogg eller inte. Det här är ett sånt tillfälle, när Pär Ström i AF skriver en replik med rubriken "Det är synd om människorna" vilket var titeln på min bloggpost om hans artikel om mansförtryck, och angränsande ämnen. Ok, han lägger till "även männen".


Pär Ström vill gärna vara en stor stygg antifeminist som ropar att kejsaren är naken, men i själva verket så är han själv en sorts feminist, hela debatten blir en uppgörelse mellan olika feministiska sidor, och det hela kan ses som ett stort bevis på feminismens seger i Sverige idag, ungefär som när den feministiska journalisten Evin Rubar vågade sej på att kritisera ROKS kvinnojourer.

Kvinnor är nämligen inte ett kollektiv som tycker likadant i alla frågor, det finns därför ingen typiskt kvinnlig ståndpunkt, liksom det inte finns någon typiskt manlig, och så länge som feministerna kände sej tvingade att hålla varandra om ryggen, trots meningsskiljaktligheter, så förtryckte de sig själva.

T.o.m. män som kallar sej antifeminister är för hela lönen och halva makten för bägge könen. Vad Pär verkar vilja göra är att pressa "feministerna" på det strukturella manliga förtrycket, som de säger finns, men sällan uppmärksammar.


"Männen har aldrig varit fienden - de har i lika hög grad varit offer, fångna i en förlegad manlig mystik som fått dem att utan anledning känna sig obehövda, när det inte längre fanns några björnar att döda."


Betty Friedan - The female mystique

andra bloggar om
Pär Ström,
feminism,
antifeminism,


Sju sanningar

Blogge har utmanat mej. visserligen utmanade han alla i sin bloggroll men jag känner mej träffad iallafall.

Jag spårade det lilla memeviruset tillbaks till Blåbär och annat snadder, men hon talade inte om vem som hade utmanat henne så där blev spåret kallt.


Såhär ser det ut:


Länka till den som utmanat dig


Berätta sju sanningar om dig själv


Utmana sju personer


Lämna ett meddelande till dem du utmanar.


Ok, sju saker jag kommer att ångra att jag har avslöjat:
(Därmed inte sagt att jag inte har ännu mörkare hemligheter.)

1. Det är inte lätt för mej att beskriva min personlighet. Jag tror att andra uppfattar mej som lugn, humoristisk, lång, mörk, mystisk, trygg, snäll mot barn, allmänbildad och en klippa i kriser!  Dom har säkert rätt. ;-)


2. Det fanns en tid när jag ville testa det mesta. Jag har både korallsnorklat, grottforskat, bungyjumpat och stagedivat. Mitt vilda ungdomsliv förbyttes i sin motsats när jag blev pappa. (Det har iofs också att göra med att jag har varit krasslig sen 2000). :-(


3. Om ett tag ska jag bli pappa igen. Det ser jag mycket fram emot. Ansvar har jag egentligen aldrig haft något problem med , även om jag inte alltid ser saker lika seriöst som andra. :-)


4. Av komplicerade anledningar hade jag 2007 en förtioårskris trots att jag bara var 36. När som helst gör dom Soylent Green av mej och jag som ännu inte har åstadkommit något alls!


5. Jag har aldrig fildelat. (Enligt den där otekniska juridiska definitionen.) Det är nästan skamligare än att vara en 40-årig oskuld. Inte är jag intresserad av mmorpgs heller.


6. Jag är full av uppslag men har svårare att fullfölja. Har inte mina bloggposter ofta något nästan färdigt över sej? Det beror inte bara på tidspress.


7. Jag skulle vilja bli författare. När jag blir pensionär så kommer jag att ha tid också. :-)


Jag utmanar: En psykologistudents observationer, A world of abstinence, Skinhead barbiedoll, Strötankar och sentenser, Nymodernism, Mynningen och Vetenskapsnytt. Jag tror inte att någon av de där är tagna ännu. (Tillägg: Fel.)
Svar:
Skinhead Barbiedoll,
Vetenskapsnytt,
Strötankar och sentenser,
En psykologistudents observationer,
Nymodernism,

andra bloggar om
sju sanningar,
utmaningar,


Sidenkalsonger med Musse Pigg

Tito är frigiven sen fyratiden i väntan på domen som kommer i februari. Det här har varit en osedvanligt offentlig rättegång. Idag på rättegångens sista dag så hade Aftonbladet direktrapportering från rättsalen via nätet. Flera filmsnuttar från rättegången har tidigare offentliggjorts på nätet. Det känns rätt osvenskt. Kanske lite amerikanskt med tv-sända rättegångar, kanske lite sydländskt med hett blod och stora känslor. Rättegångens operettliknande karaktär har påpekats tidigare, jag ska inte rabbla de comediadelarte liknande stereotyperna.

Vari ligger allmänintresset? I kändisskapet såklart. Inte bara har tjogvis med kändisar paraderat förbi och tagit ställning för eller emot, de har också gjort bort sej offentligt. Medievärlden gnuggar händerna. Utan manus och skyddsnät har de försökt dra sej till minnes hur det kändes för tio år sen, var det en lättsam stämning i gänget eller var det rätt tryckt? Robert Wells, Maria Lundqvist, Lill Lindfors, Runar Sörgaard, Carola, m.fl. Monica Dahlström-Lannes är en kontroversiell figur.


Riktigt pålitliga är det flera stycken som inte känns. Tito har sagt en hel del skrattretande under rättegången och dessutom fått dåndimpen. Övriga kändisar ändrar sej och säger emot sej själva. Tomas Bodström är inte bara med i rättsalen, han sitter t.o.m. på flera stolar. Det är mycket att väga samman.


Now over to something completely different:

"Med sådana vänner som Wachenfeldt behöver feminismen inga fiender. Oavsett om hon menar det hon säger eller om det beror på att hon är ovanlig oskicklig och klumpig med tidningar och media."
tycker en Svensson.

andra bloggar om
Tito,
Tito Beltran,


Från Weber till Habermas



Max Weber är en av de första och främsta sociologerna. Han är nog mest känd för sin bok om kapitalismen och den protestantiska etiken, men hans viktigaste forskningsresultat är nog teorin om de fyra handlingsgrunderna och historieteorin som följer ur dem. Weber analyserar alltså människans sociala handlingar och finner fyra huvudtyper (min beskrivning om ordningsföljd):


1. affektuellt handlande, situationism

2. traditionellt vanehandlande

3. medelrationellt handlande, normer och deontologi

4. målrationellt handlande, teknik och utilitarism


Webers handlingsgrunder kan med lite god vilja korreleras med ex. Piagets utvecklingsfaser. Piaget visar i sin utvecklingspsykologi hur faktisk rationalitet egentligen är ett sent utvecklingsstadium för barn.


I sina historiskt konkretiserande religionssociologiska studier så ser han dessa handlingstyper i historien. Genom världshistoriens tilltagande rationalitet får vi mer av typerna 3 och 4 och mindre av typerna 1 och 2.
Han urskiljer också tre typer av ledarskap och auktoritet (karismatiskt ledarskap, traditionellt och rationellt) som historiskt utvecklas mot rationalisering.
Baksidan av rationaliseringen är bl.a byråkrati och en allmänn "avförtrollning" av världen. Vetenskap, de sköna konsterna och juridiken skiljs från varandra. Detta kan i längden leda till en "kulturskymning". Världen verkar inte hänga samman och människor tror inte på nånting längre.


Långt senare kompleterar Jürgen Habermas Webers fyra handlingstyper:


5. Kommunikativt handlande


Man skulle kunna kalla Habermas "kommunikativa förnuft" för en femte sorts social-handlings-typ, som följer efter rationaliteten och återigen förenar samhällets olika sfärer med varandra. Men Habermas ser också det kommunikativa förnuftet som det mest grundläggande som ligger till grund för de övriga, där samförståndet tenderar att vara både mål och medel. Fokus flyttas från samtalets sak till samtalet som sådant. Det goda språket ska vara sant, ärligt och relevant. Habermas kommunikativa rationalitet tenderar att vara en rationell kommunikation, om du frågar mej.

Habermas ser kommunikativt handlande som det mest grundläggande. Det där är en övertolkning enligt mej. Habermas förutsätter att ingen omvärldsförståelse uppstår utom i kommunikativt samförstånd och ser en en meningsskiljaktighet som något som angriper sina egna förutsättningar - det kommunikativa samförståndet. All konflikt, våldsam eller inte, är därför bara ett misslyckat samtal, en ömsesidig förståelse som har brutit samman. Alla konflikter kan därför lösas genom lyckad kommunikation. Det där tror jag är överoptimistiskt. Som om inga objektiva intressemotsättningar fanns.

Habermas försöker att sammanfatta the linguistic turn*.

Angående Habermas kommunikativa rationalitet så tror jag att han kan ha snavat över något intressant, även om jag inte är okritisk. Jag skulle istället vilja tolka det som: metarationalitet.
Rationalitet om rationalitet. Diskurs om diskurs. Kultur om kultur. Poesi om poesi.
Detta är en sorts rationalitet där mål och medel på ett sätt sammanfaller, och där självreferens anses särskilt passande, liksom självdistans och självkritik och andra självstudier.
Allt handlar om upplevelser och kultur. Kommunicera din upplevelse. Allt är kultur.


Varje handlingsgrund kan inskränkt ses som enastående eller grundläggande.

image108

andra bloggar om

Weber,

Habermas,

sociologi,

filosofi,


Oh Hai

Visst, ja. Jag hade visst en blogg också. Det hade jag glömt. Ja, hej igen då. Hur är det med er då?
Med mej är det relativt bra. Jag har varit borta ett tag men det ser ut som om det har kommit folk hit iallafall.
En sån här dag med storm i hela Sverige tänkte jag börja lätt med lite intern, nördig
filosofihumor. Det finns inte tillräckligt med sånt i världen. Börja från början. MoM har ett urval.


Men den här bilden tyckte jag redan var tillräckligt mysko utan bildtext.

image106

Kan det bli konstigare liksom?

andra bloggar om
filosofi,
humor,


ESP, CIA, USSR, scientologer, osv

Jag hittade boken Psychic Warrior på Myrorna av alla ställen och köpte den för 35 :- En underlig historia. Boken är en blandning av militant amerikansk patriotism och newageflum. Rena Arkiv X med en ambitiös image av att vara rent dokumentär. David Morehouse skriver om sin korta tid som parapsykologisk soldat i en hemlig militär organisation i USA. Stargateprojektet tycks ha varit ett projekt bland flera.


Projektet tycks ha startat under tidigt 1970-tal med En Ingo Swann som ledande expert och själv medial. Ingo har en oavslutad bok om den tiden på sin hemsida. Morehouse skriver att projektet hade motståndare inom militären, snarare bland kristna än bland rationalister verkar det dock som. 1989 tog en ny civil ledning in häxor, tarot-tydare och annat löst folk vilket ska ha minskat kvaliten på arbetet.


Såväl prof. Jessica Utts som prof. Ray Hyman utredde om projektet var värt att fortsätta. Medan han inte hittade några bevis på resultat så fann hon en framgångsprocent 5-15% över slumpen för vissa extra begåvade. Baserat på bägge rapporterna så beslutade CIA att lägga ner projektet.


 Time magazine stated in 1995 three full-time psychics were still working on a $500,000-a-year budget out of Fort Meade, Maryland, which would soon close up shop.

En del hävdar att det var scientologerna som låg bakom alltihop.

Konspirationsteoretiker tror förstås att man bara låtsades lägga av med psiforskningen men i hemlighet har fortsatt eftersom den i hemlighet var mycket mer effektiv än vad som officiellt har sagts.
Ingen fjärrskådare tycks dock ha förutsagt 9/11, fast konspirationsteoretiker tror ju förstås att det var en amerikansk millitär konspiration som låg bakom 9/11 också, tillsammans med judar, illuminati och elaka ödlor från en annan dimension.


Idag så är remote viewing en industri.


andra bloggar om

psi,

esp,

CIA,
scientologi,
myrorna,
ödlor,


Electric Barbarella



Electric Barbarella sägs vara den första låten som gick att köpa och ladda ner från nätet, 1997. Den är framförd av Duran Duran som har tagit sitt bandnamn från filmen Barbarella, förutom att dom brukade hänga på en klubb som också hette Barbarella. Sidoprojektet The Devils har också en låt som heter Barbarellas.

andra bloggar om
Duran Duran,
Barbarella,
robotsex,
objektorienterad programmering,

Fahrenheit 451

Ray Bradbury ska fylla 88 i år och hade en svenskfödd mor. I år är det 70 år sen han började att publicera sej. Han träffade av en slump Christoffer Isherwood och gav honom en kopia av The Marsian Chronicles som Isherwood gav en positiv bedömning, vilket hjälpte en del eftersom Isherwood var en respekterad kritiker. Bortsett från Chronicles som startade hans karriär så är Ray mest känd för Fahrenheit 451.


image104

Han har dock skrivit många böcker och noveller och många av dom har också filmats. Han gav ut senaste romanen 2006 och senaste novellsamlingen 2007. Jag har inte läst den men "451" syns tydligt på omslaget.

Bradbury hävdar att Fahrenheit 451 inte handlar om statlig censur utan om kulturell utarmning och faran med tv och masskultur. Ge folk något riktigt lättuggat så vill de snart förbjuda fibrer.


"Kom ihåg att brandmännen egentligen inte är nödvändiga. Allmänheten slutade självmant att läsa böcker."(s.76)


Nog för att den även handlar om de senare sakerna men jag tror nog att den även handlar om censur. Bradbury är en kille som gillar att bråka och säga emot. Han förnekar t.ex också att han är en science fiction författare.


"När började alltsammans frågar du, med det här jobbet som vi har, hur uppstod det, när , var? Tja, jag skulle vilja påstå att det egentligen började med vad vi kallar inbördeskriget. Även om våra handböcker hävdar att det egentligen började tidigare. Men faktum är att vi inte hade stora chanser förrän fotograferingskonsten började visa vad den dög till. Då började det - filmerna i början av 1900-talet. Radion. Televisionen. Allting började började nå massan. (...)
Och därför att de nådde massan så blev de enklare (...)
En gång i världen vädjade böckerna till några få människor, här, där, överallt. De hade råd att vara annorlunda. Det fanns gott om svängrum i världen. Men så blev världen full av ögon och armbågar och munnar. Fördubblad, tredubblad, fyrdubblad befolkning. Filmerna och radion, tidningarna, böckerna plattades till och jämnades ut för att passa genomsnittsmallen. förstår du?" (s.49)


"Skoltiden förkortas, disciplinen slappar, filosofi, historia, språk stryks, modersmålet och stavningen vårdslösas (sic) mer och mer, slutligen ignoreras de nästan helt. Livet levs för ögonblicket, jobbet räknar man inte med, och efter det väntar nöjena överallt. Varför ska man lära sej något annat än att trycka på knappar, vrida på kontakter, passa in skruvar och muttrar?" (s.50)


"När skolorna släppte ut allt fler löpare, hoppare, racerförare, mekaniker, hårdhudingar, flygare och simmare i stället för granskare, kritiker, folk med kunskaper eller folk med skapande fantasi så blev naturligtvis ordet 'intellektuell' det fula ord det förtjänade att bli." (s.52)


"En bok är detsamma som en laddad bössa i huset brevid. Bränn den. Ta skotten ur vapnet. Tukta människans sinne. Vem vet vem som kan bli skottavla för en beläst människa? Jag? Jag skulle inte stå ut med dem en minut." (s.53)


"Färgade människor tycker inte om 'Little Black Sambo'. Bränn den. Vita människor trivs inte riktigt med 'Onkel Toms stuga'. Bränn den. Har någon skrivit en bok om tobaken och lungcancer? Gråter cigarettillverkarna? Bränn boken." (s.53f) (se även)


Eftersom den delvis handlar om värdet av litterär bildning så alluderar den på några litterära teman som Herkules och Antaeus, Ikarus, fågel Fenix, Hugh Latimer & Nicolas Ridley och några referenser till Bibeln.


Bradbury ska tydligen vara småputt över att Michael Moore inte frågade först innan han döpte sin film till Fahrenheit 9/11. Det är klart, man ska väl respektera legenderna medan dom ännu lever.

image105

oh, the irony


andra bloggar om
Ray Bradbury,
böcker ,
litteratur,
censur,
Fahrenheit 451,
Fahrenheit 9/11,


och ännu en period i mänsklighetens historia har nått sitt slut

Slas har gjort sitt. Jag har inte läst eller hört så mycket av Slas men det lilla jag är bekant med gillar jag. Jag kommer ihåg hans berättarröst och hans teckningar från tv, när jag var ganska liten. Sedan dess gillar jag honom. I sin sista bok från 2006 skrev han

"Jag orkar inte mer. Jag är för gammal bliven för att hålla på, och skrivmaskinen är lika gammal som jag och ingen i vårt land nu levande person som jag känner till kan laga den, putsa upp den eller byta band i den i denna datorernas tid, och ännu en period i mänsklighetens historia har nått sitt slut."

Schlaug skrev förutseende nog en hyllning redan i fjol.

andra bloggar om
Stig Claesson,
Slas


durbatulûk ?

The Political Compass har kartlagt de amerikanska primärvalen för er som inte riktigt känner farvattnen.


Här är en refräng
som nog kommer att höras igen.


andra bloggar om
USA, USA-valet, politik i USA, US politics, presidentvalet i USA,


Det är synd om människorna

Det har varit mycket Strindberg på statstvn på senaste tiden. Tänk att hans yngsta dotter dog så sent som i augusti i fjol, vid 105 års ålder. Strindberg är ju en stor ikon, utomlands mest känd som dramatiker, i Sverige lika känd som författare.

Ungefär som det finns ett gäng Strindbergintresserade i Sverige så finns det också ett gäng Nietzscheintresserade, och sällan mötas de två, vilket är lite konstigt med tanke på att Nietzsche och Strindberg hade ganska höga tankar om varandra ända tills Nietzsche blev galen. Strindberg hade förhoppningar om att starta en ny litterär skola tillsammans med Nietzsche. Det kunde ha blivit hur grymt som helst.

Strindberg kallade sej själv "anarkist" vid minst ett tillfälle och blev kallad "radikal reaktionär" nån gång medans Nietzsche tolkades som "aristokratisk radikalism" av Strindbergs kompis Brandes, dansk litteraturikon. Brandes hade en affär med Victoria Benedictsson som var en begåvad författare men som publicerade sej under psuedonymen Ernst Ahlgren eftersom kvinnor vid denna tid inte sågs som lika bra som män. Victoria tog livet av sej, skar av halspulsådern fyra gånger, på ett hotell i Danmark. Säkert var det inte bara en dålig recension som dödade henne. Det kan ha varit hennes äktenskap, hennes relation till Brandes eller hennes otillfredställelse över sina möjligheter i dåtidens samhälle.


"Detta avskyvärda att icke få vara människa endast kvinna, kvinna, kvinna!"

Hennes självmord inspirerade Fröken Julies självmord i Strindbergs pjäs som var klar strax efter. Strindbergs hustru Siri von Essen spelade Julie under uruppförandet. I Fröken Julie ser man kampen mellan klasserna och könen. Det fanns vissa frågor där Strindberg ofta tycktes ändra sej och dit hörde även kvinnorna. Åenasidan är det kvinnoförrakt som han visar vid några tillfällen välkänt, åandrasidan argumenterar han tidigt för kvinnlig rösträtt och var gift tre gånger, till skillnad från Nietzsche.


Vad hade Strindberg haft att säga om feminismen idag? När jag skriver detta så är det hela 86 svenska bloggar som har skrivit om Pär Ströms debattartikel "Män kuvas av statlig feminism". Det är uppenbarligen ett mycket brännbart ämne. Här är vad ett axplock har att säga: The Real Mymlan, Opassande, Tinnitussan, Frida i Mae Sot,  Blottad Bitch, Texplorer, Sleepless,


Horace Engdahl har gjort några avslöjanden i en intervju i fransk press. Bortsett från det jobbiga avslöjandet att akademins medlemmar pratar babyspråk med varandra så är det också lustigt att Doris Lessing tycks ha fått priset därför att Horace Engdahl "upptäckte" henne. Man kan ju tycka att det kanske kunde ha funnits några ledamöter med från förra gången som hon var aktuell för ett nobelpris.
Visste man inte bättre kunde man ju få intrycket att det är Horace som bestämmer rätt mycket. Denne Horace med sin smak som var för maskulin för romaner. Han passar också på att såga tysk poesi och amerikansk litteratur, sånt som man kan tro går hem i Frankrike.
Och hans fru måste också börja tänka på ordvalet ibland. Om hon säger "du måste läsa den här, det är viktigt för vår relation" så kan Horace ju börja fundera på varför de är tillsammans egentligen. Strindberg gillade för övrigt inte Svenska Akademin.


Årets politiska blogg 2007
har också blivit utsedd och det blev Isabella Lund med bloggen Att arbeta som escort. Jag säger givetvis grattis! Att så många bloggare röstade på henne tror jag delvis kan förklaras av att man har insett att hon faktiskt är motarbetad på riktigt. Här har vi någon vars åsikter i egna intressefrågor inte är tillåtna i gammelmedia. Det där har nog varit en väckarklocka för en del.


Tillägg: läs även.

andra bloggar om
August Strindberg,
Friedrich Nietzsche,
Georg Brandes,
Victoria Bennedictsson,
Pär Ström,
Horace Engdahl,
Isabella Lund