Nietzsche for dummies

Nietszche är en knepig figur som har tolkats på vitt skillda sätt. Jag tänkte, för absoluta nybörjare, beskriva några bilder av Nietsczhe och ge förslag på hur dessa kan tänkas hänga ihop:


Mest känd och ökänd är tyvärr


1. Protonazisten som diskuterade folkkaraktärer och biologi. Lyftes fram av sin syster. N. förefaller här dock i mycket vara ett barn av sin tid där nationalister diskuterade folkkaraktärer och där en spirande darwinism sökte sina sanningar. Mer typisk Nietschze är han när han tvärtom är


2. individualisten som nästan var anarkist, aristokratisk anarkist och intelligensaristokrat. N gick sin egen väg i förrakt för t.ex akademiker. Ayn Rand intresserade sej en kort tid för N. innan hon fullständigt förkastade honom. Hon kallade sin lära "objektivism" medan han däremot var


3. Perspektivisten och postmodernisten som visste att allting berodde på hur man såg det. Föredrog att säga emot och vara mångtydig. Tyckte t.ex om att tycka tvärtom mot sin kristna mor och hylla styrka över moral. Själv var han sjuklig och svag. Att sjuka människor hyllar styrkan påpekar han själv. Han utforskade de olika perspektiven som


6. Sökaren, som alltid utvecklades och bytte åsikt och inte ryggade för någon möjlighet utan tvärtom ville pröva alla hypoteser om dom så hotade hans mentala hälsa. Hans styrka var att kämpa vidare utan att kunna tro på något.


4. Vitalisten. Viljan till kunskap som ett uttryck för viljan till makt. Kunskap är makt. Även inom filosofin så är det en styrkemätning om livsduglighet. Bortom postmodernismens "alla perspektiv är lika sanna" hittas en kamp mellan perspektiv.


Intressant nog tolkar han kristendomen och slavmoralen som livsförnekande och som ett reellt hot mot viljan, livet och framtiden. Nihilismen är konsekvensen av kristendomen och förbi nihilismen kan bara övermänniskan kämpa sej.  En tolkning av övermänniskan är det är han som kan skapa sina egna värden och ideal när omgivningen inte kan erbjuda några. Kristna ser materialismen som ett hot mot religionen men för N var materialismen en följd av kristendomen.


5. Den profetiske N. Inget övernaturligt finns i hans filosofi, men dock ett hopp om en annorlunda morgondag. "Viljan" eller Livet har alltid hittills funnit nya vägar. Om kristendomen, slavmoralen, nihilismen och materialismen bryter ner kulturen så kommer den råa livskraften att finna någon ny väg.


6. Din Nietzsche. Hur ser han ut?

andra bloggar om

Nietzsche,

filosofi,


Kommentarer
Postat av: Rebecka

Hej Där!

I din dummies handbok....det vore smickrande om du stavade rätt i din första mening. Så vitt jag vet stavas skilda forfarande med ett l!? retas



Filosofi i våra hjärtan!

Postat av: Ingemar

Ibland blir jag så irriterad över att den konventionella stavningen är så irreguljär att jag stavar fel avsiktligt. Och ibland bryr jag mej bara inte.



Filosofi i alla våra organ!

2008-10-13 @ 12:46:15
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback