Pengar som gräs

Pengar som gräs - sex, droger och svart arbetskraft
(Reefer madness, 2003)
ISBN 91-7037-144-X
av Eric Schlosser, författaren till Snabbmatslandet, som jag tidigare har nämnt.

I ekonomins marginaler hittar man marginalexistenserna, såna som med nöd och näppe accepteras i ett land, ibland precis innanför lagen, ibland precis utanför.

Schlosser hanterar tre olika ämnen i den här boken. Först tittar han på cannabismarknaden i USA. Sen undersöker han den stora arbetskraften av illegala immigranter och sist så studerar han porrindustrin.

Det finns en enorm efterfrågan i USA, efter marijuana, mexikanska jordgubbsplockare och billig porr. En stor del av amerikanska folket tycks vara för dessa verksamheter, även om det officiellt är svårt att stå upp och försvara. Dock finns här mycket pengar att tjäna.

Detta är en tid med en stor svart marknad i USA. Tidigare har det funnits under förbudstiden när ganstersyndikat levde av att leverera förbjuden alkohol, och under andra världskriget när många varor var ransonerade. Han påpekar i förbigående att EU har en minst lika stor svart sektor som USA.

Schlosser diskuterar också inlednings- och avslutningsvis Adam Smiths idé om den osynliga handen. Han verkar kluven och skriver att han är mer pragmatiker än idealist. USA har aldrig varit någon fri marknads utopi. I praktiken har t.ex stora statliga projekt alltid spelat en viktigt roll i ekonomin. Inte heller Adam Smith är fullt så marknadsvänlig om man läser honom i orginal, som man ofta tror. Han varnar t.ex för maktkoncentration i producentledet.

Ändå är det så att marknaden tycks ha ett eget liv. En marknad som förbjuds försvinner inte utan går under jorden. Ju större den svarta och grå sektorn är desto större problem har en nation. Inte med att folket är kriminellt utan med att en stor del av folket är kriminaliserat.

På det hela taget kommer han fram till att även om ingen av verksamheterna är helt igenom lycklig och enkel så vore en legalisering och acceptans en bättre väg att minimera problemen än dagens moralbaserade fördömande och förbud.

Andra bloggar om
böcker
litteratur
läsning
ekonomi
moral

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback