Skolpolitik

Alliansen om gymnasieskolan

Den borgerliga alliansen pekar på sin hemsida på de tydliga brister som finns i dagens utbildningssystem och särskilt då gymnasieskolan, och kommer med bra förslag på hur läget ska förbättras. Många av sossarnas idéer har visat sig fungera dåligt i praktiken

Sverige är enda land där målet är att alla ska få högskolebehörighet. Istället har Sverige världsrekord i avhoppare och underkända. Universitetslärare uppger att studenterna som kommer dit idag har sämre förkunskaper inför högre utbildning än för bara 5 - 10 år sen.

Alliansen skriver att detta beror på sossarnas skolpolitik som försöker likrikta eleverna och göra alla gymnasieutbildningar så lika varandra som möjligt. I grundskolan har betygssystemet minskats till tre steg.

Alliansen har då några förslag. Man vill tredela gymnasieutbildningarna. Det ska finnas studieförberedande utbildningar, program som leder till yrkesexamen och program som leder till lärlingsexamen eller gesällbrev. Avskaffa det individuella programmet, inför fler betygssteg m.m. I stort sett tycker jag att det låter vettigt.

Däremot är jag mer tveksam till det här förslaget
hittat via LO Ung Blogg


Här visar Roger Jönsson hur jag inte tänker. Han hävdar att det är viktigt för alla att skaffa sej en högskolebehörighet, inte bara för sin egen skull utan för Sveriges skull. Han tar upp att Alliansen inte tror att alla klarar teoretiska studier men lämnar sin egen protest underförstådd. Jag tror att han har fel. Alla klarar inte abstrakta teoretiska studier och därmed är det meningslöst att hävda att de borde göra det.

Dock har han rätt i att det vore bra om så många som möjligt kunde få högskolebehörighet. Att så inte är fallet är ett problem som han och sossarna inte löser, och egentligen inte Alliansen heller. Vi har människor i Sverige som vill få internationellt sett hög lön för att göra relativt okvalificerat arbete. Alliansens lösning är troligen att sänka lönen. Själv är jag övertygad om att lönehöjningar vore bättre för Sverige. Sossarnas lösning hade varit att föredra om det hade fungerat i praktiken. Alliansen är mer realistisk.

Andra bloggar om
skolan
gymnasieskolan
högskolan
skolpolitik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback