Steam Punk

En cool gengre är steam punk. Det är historier som utspelar sej i historisk tid men som har science fictioninslag. Man kan också säga att historierna utspelar sig i alternativa världar där den tekniska utvecklingen gick annorlunda från vår.
 
Själva namnet är från början en variant på "cyber punk" och att byta ut "cyber" till "steam" ska då från början symbolisera 1800-talet. Steampunk ska dela cyberpunkens antiauktoritära anda och do-it-yourself-ideal.
 
Det verk som egentligen var först med att kallas steam punk var William Gibson och Bruce Sterling's roman The Difference Engine som kom 1990 (eller 92, olika uppgifter). Som författarnamnen antyder så är steam punk från början en variant av cyber punk. Själva romanen handlar om en alternativ verkligent där Charles Babbage verkligen uppfann datamaskinen med sin difference engine som han konstruerade i början av 1800-talet.

Retrospektivt så kan t.ex Walt Disney's 1954 inspelning of Verne's 20,000 Leagues Under the Sea sägas vara steampunk eftersom den eftersträvar en känsla av att verkligen utspelas på 1800-talet men samtidigt har utbåten Nautilus med som var science fiction när Jules Verne skrev romanen.

Wild wild west var en humoristisk westernserie som gick i USA under 60 och 70-talet och som hade en del science fictioninslag. Sedemera gjordes filmen Wild wild west. Se även space western och science fiction western.

League of Extraordinary Gentlemen har jag ju redan nämnt i förra inlägget. Ni kan jämföra serien och filmen här och se vilka skillnader som Alan Moore irriterade sej på. Tydligen hjälpte serien ordentligt till att göra gengren känd.
 
Noteras kan även the roleplaying game Space: 1889  som är en parodi på tv-serien space:1999.
Den franska filmen City of lost children kan även kallas steam punk. Ja, det finns mer men det får ni leta reda på själva.

Andra bloggar om
science fiction
steam punk
Trackback