diskreta agenturer

I nya bondrullen  så är Bond mera som han var i Flemings ursprungliga böcker: en elak, rå sälle utan djupare smak men med vissa sadistiska drag.
Att han dessutom kunde allt om t.ex vin berodde inte på att han gillade vin utan på att han som agent måste kunna smälta in i alla sammanhang och på att han var en sån karlakarl så att han kunde allt om allt.

Hans favoritdrink en dry martini shaken not stirred är för drinkkonässörer en barbarisk blandning passande rå och enkel smak. Han ska även föredra vodkatinis ,även det ett uttryck för brutalitet. Denna återgång till ursprunget är ett sätt att förnya bondserien genom att föra den närmare orginalböckerna.


I verkligheten tycks det även finnas hemliga agenter, ryska t.o.m. Den ryske dubbelagenten och avhopparen Livinenko blev förgiftad, troligen med pollonium 210. Ett nytt spännande gift som dock gick att identifiera. Ett tillskott till gamla gifter som ricin, cyanid, arsenik och thallium (m.m.). Det verkar som om Bond kommer att ha att göra i framtiden också.

Livinenko är en av flera fiender till Putin som har fått bita i det sura äpplet. På sin dödsbädd pekade Litvinenko ut Putin som ansvarig för sin förgiftning och död.


Flera fiender till Putin har omkommit, även genom förgiftning, så det verkar vara ett intressant tips, men flera hypoteser finns, t.ex att Litvinenko led av cancer eller förgiftade sej själv för att beskylla Putin.
Polonium 210 är dock en sällsynt radioaktiv isotop som är rätt svår att få tag på. Helst bör man ha tillgång till ett kärnkraftverk.


Litvinenko har kritiserat Putin och övriga ryska ledningen för kriget i Tjetjenien, liksom journalisten Politkovskaya, som även hon nyligen mördades.

 

En intressant uppgift är att Livinenko anklagar italienska premiärministern Prodi för att ha KGB-anknytning. (Ohmynews) Nuförtiden så talar man dock inte om KGB utan om FSB istället. Annars verkar mycket vara som förr.


Läs även:
http://jimmyroq.blogspot.com/2006/11/casino-royal-och-paralleller-i-nutiden.html
och
http://bloggiestylesverige.blogspot.com/2006/11/james-ond.html

Andra bloggar om

James Bond
och

Litvinenko

Trackback