Brother Where You Bound

För ett tag uppmärksammades det i kvällstidningarna och av några bloggare att en evolutionsteoretiker vid London School of Economics (!?) hade gjort några förutsägelser angående människans framtida evolution som biologisk varelse.


Intressant är att rasskillnaderna beräknas vara på väg att försvinna helt,

medans könsskillnaderna åtminstone inte verkar vara på väg att bli mindre

och klasskillnaderna verkar vara på väg att öka, fast bara i ett ännu längre perspektiv.


Oliver Curry såg människans fulländning redan om tusen år, innan vi börjar att urarta. Vi är längre, vackrare och lever längre.


Så långt allt väl. Sen blir det knepigare. Om 10 000 år har vårt beroende av teknik och mediciner gjort oss svagare. Immunförsvaret är sämre, liksom den sociala kompetensen och empatin.


En kille som heter John Hawkes tror inte på detta. Även om teknik och medicin gör att mindre kärleksfulla, sympatiska och respektfulla människor har samma chans att överleva som vi andra så finns det inget skäl till att de skulle konkurrera ut oss, som jag förstår Hawkes. Varför skulle de sämre lämpade få fler barn?

Tja, idag så får ju faktiskt människor med lägre utbildning och lön fler barn än människor med högre utbildning och lön. Kanske inte så tydligt i Sverige idag men i ett mer globalt eller historiskt perspektiv är det klarare. Men social kompetens och respekt är saker som man lär sej snarare än föds med så just de prognoserna handlar inte direkt om gener.

Att teknik och medicin skulle ge oss svagare immunförsvar förutsätter att det går att skilja mellan naturligt och konstgjort immunförsvar om 10 000 år och det tror inte jag.


Om 100 000 år till sist så har vi utvecklats till två underarter, en genetiskt överlägsen och en genetiskt underlägsen.


Jag antar att hans tanke är att om vissa snor åt sej alla de bra anlagen så blir det bara dåliga anlag över till resten. Hawks invändning är att "The point is that assortative mating doesn't cause population divergence." Någon skarp gräns borde alltså inte uppkomma.


Det kan han ha rätt i. Men skulle man inte kunna tänka sej att de mer åtråvärda egenskaperna med tiden konvergerar till samma familjer och därmed minskar i större delen av populationen?


De sämsta egenskaperna torde däremot ha svårigheter att få fortplanta sej från generation till generation så länge som inte alla individer får fortplanta sej. Det lär alltså inte bli någon underklass som urartar genetiskt. Historiskt så har det ju snarast varit nobiliteten som har urartat genetiskt genom inavel. Där ser man våndan av att inte beblanda sej med populasen.


Evolutionen fortsätter och är i sej själv inte alls speciellt politiskt korrekt. Men det spelar mindre roll.


Redan detta sekel kommer vi antagligen att kunna påverka våra arvsanlag så att vi kan motverka eller främja vilka anlag vi vill. Rasisterna behöver inte alls bekymra sej över framtiden för blont hår och blåa ögon i en värld där svart hår och bruna ögon dominerar. Över hela världen kommer det att gå att välja blå ögon och blond hår för de som så vill.


Andra bloggar om

genetik

och
evolution


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback