Feynman


1900-talets mest kände och mytomspunne fysiker är Einstein. På andra plats har vi Hawking och på tredje plats Feynman. Feynman var inte bara en duktig och kreativ fysiker utan även en intressant personlighet och inte heller fullständigt omedveten om sin egen image.


Feynman gjorde saker på sitt eget sätt. Han var expert på att använda den matematik han kunde i nya oväntade sammanhang. Feynman var inte den som hade nånting emot att slå i en spik med en skiftnyckel, metaforiskt uttryckt. Han var också känd för att vara en god pedagog och för att kunna förklara det komplicerade på ett lättfattligt sätt. Hans undervisningsböcker läses ännu idag.

Kanske märks dessa personlighetsdrag även i hans teorier, som t.ex hypotesen att det bara finns en enda elektron i hela kosmos som genom att färdas fram och tillbaka genom tiden lyckas vara precis överallt. Om en elektron räcker, varför krångla till det med fler? Just den hypotesen är motbevisad, men den visar kanske något av hans intellektuella stil. "Naturen är sydd med långa trådar" lär han ha sagt, och långa sytrådar sägs vara utmärkande för en lat skräddare.


Därmed inte sagt att Feynman var lat eller obegåvad. Han tyckte bara inte om att krångla till saker i onödan. Han var den förste som, som student vid Princetonuniversitetet, fick ett perfekt resultat både i matematik och fysik. Vid MIT läste han varenda fysikkurs som fanns. Vid hans första seminarium fanns Einstein, Pauli och Von Neumann bland åhörarna och hans mentor var Wheeler.

Pga sin farhåga att nazityskland skulle utveckla atombomben först lät han sej som ung fysiker övertalas att medverka vid Manhattanprojektet. Utråkad vid anläggningen mitt ute i öknen brukade han ofta skoja och busa lite grabbigt så där med de andra där. Han blev kompis med Oppenheimer. Han ansåg senare att han borde ha omvärderat situationen när nazityskland besegrades. Bomben blev ju färdig först efter det.


Han hade inga problem att få jobb efter kriget. Han var redan en kändis. Niels Bohr brukade diskutera på tu man hand med honom eftersom Feynman var en av få fysiker som vågade argumentera ohämmat med Bohr.


"Science alone of all the subjects contains within itself the lesson of the danger of belief in the infallibility of the greatest teachers in the preceding generation ... Learn from science that you must doubt the experts. As a matter of fact, I can also define science another way: Science is the belief in the ignorance of experts."


Nobelpristagaren Feynman var verksam inom många olika fält.
Han fick 1965 ett delat nobelpris för sitt arbete med QED och har även skrivit en populärvetenskaplig bok om ämnet.

Bland hans andra bedrifter finns en alternativ teori till sannolikhetsvågor angående t.ex dubbelspringeexperimentet.
Och Feynman är faktiskt även hjärnan bakom feynmandiagram.

Feynmandiagram är även fundamentala för strängteori och m-teori.
Feynman själv har dock utalat sej kritiskt om dessa teorier.

Feynman är även den som ursprungligen kläckte idén med nanoteknologi.

Han forskade kring radioaktivt sönderfall.

Enligt "Richard Feynman and the Connection Machine" så spelade Feynman tillsamman med Stephen Wolfram vid Caltech en viktig roll i slutet av 80-talet i utvecklandet av den första massivt parallella datorn och hittade användningsområden för den.
Tillsammans med sin son var Feynman också inblandad i den ursprungliga Connection machine.

Feynman var även en av de första forskarna som kom på möjligheten av kvantdatorer.

Feynman spelade också en avgörande roll i utredningen efter Challengerkatastrofen 1986.
Han skriver själv om detta i What do you care what other people think?

Han var gift tre gånger. Hans första fru dog i tuberkulos.

Filmen Infinity handlar om honom.
Han försökte även förgäves att få besöka nationen Tuva som låg mitt i Asien, och mitt i Sovjetunionen.


En av hans principer var att om ett ämne inte kunde förklaras för förstaårsstudenter så var det ännu inte helt förstått. Hans förmåga att förklara och förenkla är legendarisk. T.ex sa han att partiklar med halvspinn (bosoner/energi) stötte ifrån sej medan partiklar med helspinn (fermioner/materia) klumpade ihop sej.
"This was a brilliantly simplified way of demonstrating how Fermi-Dirac statistics and Bose-Einstein statistics evolved as a consequence of studying how fermions and bosons behave under a rotation of 360°.

"Feynman Lectures on Physics, läses ännu men Feynmans orginalidé till omslaget blev inte godkänd. Han ville ha ett trumskin med vitt puder på så att vibrationsmönstren blev synliga. Pga ett flertal möjliga kopplingar till rock och droger så blev omslaget istället helrött.


Feynman var bekant med John Lilly, en pionjär inom området med flyttankar, psykedelia och medvetandeforskning som även arbetade med delfiner. Feynman var en av de som tidigt prövade en sensory-deprivation-tank, hög på LSD såsom det ursprungligen var tänkt. Det gick fortare om han rökte lite mj först. Feynman sägs ha lyckats uppnå ut-ur-kroppen-upplevelser i flyttanken, instruerad av hippiegurun Baba Ram Das.

"Feynman also tried LSD under these circumstances, but in his biography Genius by James Gleick, Feynman is described as being "embarrassed" by his LSD experiences. Feynman also received some criticism from his colleagues for his admission. In an essay called To Smoke Or Not To Smoke, Dr Lester Grinspoon wrote that "Feynman, by courageously acknowledging his ongoing use of marijuana, won the respect and appreciation of many and the enmity of others." Länk


I boken Surely you're joking, Mr Feynman, så avslöjar han sina liberala åsikter i sexuella frågor. T.ex så brukade han besöka en topplessbar sex gånger i veckan och var den ende som vågade försvara stället när det hotades med stängning på moraliska grunder. I samma bok erkänner han användande av cannabis, LSD och även ketamin. Han gillade även att cykla och bli intervjuad.


Han var utalad ateist och hans sista ord i livet lär ha varit hur långtråkigt han tyckte det var att dö.


"In particular, she [his mother] had a wonderful sense of humor, and I learned from her that the highest forms of understanding we can achieve are laughter and human compassion."


andra bloggar om

Richard Feynman,
Feynman
,

fysik,

vetenskap,


Kommentarer
Postat av: Aleph

Hur har man lyckats motbevisa att universum bara skulle bestå av en enda elektron?



Intressant för övrigt det du skriver om Feynmans IQ i nästa post (att han inte hamnade påtagligt högt). Läraren på min kurs hävdade nämligen för litet sedan att Feynman skulle ha varit 1900-talets mest intelligente människa. Å andra sidan syftade han kanske inte på IQ-test, utan på förmågan att, kort sagt, kunna tänka bra. Feynman var uppenbarligen en mycket kreativ och originellt tänkande människa, och med en förmåga att kunna kommunicera med och till omgivningen. Det kanske uppvägde annat, samtidigt som det är förmågor som inte mäts i IQ-test.

Postat av: Ingemar

Jag har försökt att länka wikipediasidan för "one electron universe" några gånger nu men det skrivs bara om när jag publicerar. Du får söka själv efter den.



För övrigt är det tydligen svårare att mäta tänkande utanför ramarna än tänkande innanför ramarna.

2008-10-13 @ 12:42:20
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit
Postat av: Aleph

Jo, så är det tydligen, men om man ska ha ett intelligensbegrepp bör man väl knappast behandla det som nattvandraren söker efter sina borttappade nycklar under den enda lyktan på gatan - bara för att det är där det råka vara ljust. IQ-tester är visserligen bättre än ingenting, men är ingen exakt och kanske inte ens en bra vetenskap.

2008-10-15 @ 16:46:12
URL: http://nymodernism.blogsome.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback