Cobrastyle!

Kobror finns naturligt från afrika till oceanien. Centrum i deras rike tycks Indien vara. Den typiska indiska kobran (naja naja) har många underarter och det är egentligen inte alla kobror som är släkt med den. Alla ormar kan platta till halsen en aning, men kobror är speciellt bra på detta.


Kungskobran är utbredd från östra Indien och bort till Philipinerna. Den har fått ett flertal vetenskapliga namn genom tiderna och idag står det klart att den inte alls är speciellt nära släkt med övriga kobror. Det är världens största giftorm.

Idag räknas kungskobran som enda arten av släktet Opheophagus (ormätare). Vilket är lustigt eftersom den ser precis ut som en kobra, fast större. Alla ormar kan äta andra ormar men för kungskobran tycks andra ormar utgöra en ganska stor del av dieten.

Den har även kallats Hamadryad, vilket från början är en gammal grekisk trädnymf. Kanske beroende på att Kungskobran (opheophagus hanna) är stor som ett träd när den reser sej i varningsställning. När jag var på Phuket 2000 så såg jag The King Cobra Show i södra Phuket.




Det finns mycket folklig vidskepelse kring kobror, t.ex att de lever i par hela livet och att om man dödar ena kobran i ett par så kommer den andra att försöka att hämnas.


Kobror har dyrkats ända sedan MohenjoDaro. Delvis beror det nog på att de äter råttor och annan ohyra men även på att de finns högt i näringskedjan, har få naturliga fiender (som mungon) och ser majestätiska ut när de spänner ut sin "ryggsköld". I indisk mytologi tycks ingen skillnad göras mellan den indiska kobran och kungskobran. Alla kallas "Naga".


Nagas är attribut till alla de högsta hinduiska gudarna. Kobror sägs vara reinkarnerade visa män. Det finns även en myt om en ras av kobramänniskor (barn av Kadru). Nagas lever under marken. I en version sägs dessa en gång ha levat på en egen kontinent i Indiska oceanen, som sjönk i havet.


Inom buddhistisk mytologi tycks "Naga" kunna betyda orm, elefant, vis människa eller reptilmänniska. "Nagas" har koppling till vatten, fertilitet och magi.


Nagarjuna, som grundade Madhyamika, den postbuddhistiska visdomskolan, har "Naga" i sitt namn och sas ha fått sin visdom och sina texter från "Nagaraja", kobrornas kung.


Egyptisk kobra kallas även Ouraeus och är ett attribut till en anrik gudinna och även en personifiering av Faraos krona.


Kobrans gift är ett komplicerat nervgift som dödar genom att förlama andningsmuskulaturen. Forskning pågår ännu. Det tycks innehålla potentiellt användbara ämnen.


Cobrastyle!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback