Strindberg och Swedenborg

Jag har roat mej med att läsa i Strindbergs Inferno - en ganska kort och förvirrad bok ,men intressant. Han berättar om alkemiska experiment, om magi och mystik, om att tveka mellan ateism och katolicism. Som alla konstnärer så lär även Strindberg känna irrationaliteten, utforskar den inifrån, bedömmer den på dess egna villkår.


Strindberg anses oftast tillhöra vänstern men överför hans åsikter till dagens samhälle så är han snarare libertarian. Trots att han sympatiserade med revolutionära socialdemokrater som tidningen Stormklockan var Marx var aldrig någon idol för Strindberg. Här är
en kul forumdebatt.


Strindberg var mest politiskt radikal när det var som hippast, under 1880 respektive 1910-talet, liksom han var naturalist, symbolist och expressionist när det var som mest inne. Ur den synvinkeln var han en trendkänslig posör, lika mycket som genial nyskapare. Visst kritiserade han skadeglatt samtida kolleger som han inte tyckte höll måttet, men han kunde också smickra in sej hos den strategiskt viktige Brandes.


Till en början verkar han tillhöra någon slags frihetlig vänster. Sedan tycks Nietzsche vara en förebild.

Under Strindbergs infernokris är diverse mystiker på tapeten som t.ex Swedenborg. Även i hans verk märks en förändring från anarkism, realism och naturalism till mystik, symbolism och ockultism.

Under sina sista år kritiserar han mera nyktert samhällsfenomen igen, men kanske utan stort hopp om förändring. De sista åren var han religös synkretist och trodde att hans undermedvetena stod i förbindelse med världssjälen. Efter hans död paraderade tusentals arbetare Stockholm gator till minne av den store författaren, tjänstekvinnans son och arbetarnas vän.


Swedenborg har haft många framstående läsare genom århundraderna, t.ex:

Carl Love Jonas Almqvist (dråpare och) förespråkare av fri kärlek

Hellen Keller, blind och döv filosof

Henry James, William James pappa

D T Suzuki, zenintroduktör (och alkoholist)

Jorge Luis Borges, argentinsk författare

Strindberg, reaktionär anarkist och nationalförfattare


26 år gammal skriver Swedenborg hem om några uppfinningar han säger sej ha gjort:


"en u-båt (!), ett slussystem, lyftkranar som utnyttjar vattnets flytkraft, en flygmaskin (!), rep av stor hållbarhet, ett musikaliskt universalinstrument, automatvapen, en vakuumsug. Några av de teorier Swedenborg framlägger och får erkännande för är bl a läran om atomerna samt nebulosateorin, dvs att solen är ursprunget till vårt planetsystem; vidare att ljus är vågformigt, och att magnetism och elektricitet hör ihop."


Jag antar att det är möjligt att han i teorin behandlade dessa ämnen. Jag har förgäves sökt efter mera material om den vetenskaplige Swedenborg. Sveriges första vetenskapliga tidskrift, Dædalus Hyperboreus ges 1715-17 ut av Swedenborg och Christopher Polhem. 28 år gör Swedenborg stora insatser för att förbättra gruvnäringen, som vid denna tid var den viktigaste näringen i Sverige. Han fortsätter 1718-43 att skriva i vetenskapliga och filosofiska ämnen och blir känd även utomlands.


1743-44 får han någon form av religiös uppenbarelse och en ny livssyn. 60 år gammal börjar han skriva ner sina profetiska verk. De storslagna och påtagliga apokalytiska visionerna leder oftast i verkligheten till smärre sociala reformer. Apokalypsen innebär att den gamla kyrkan ska ersättas av en ny. Kristus återkomst utgörs av Swedenborgs egen nya bibeltolkning. Bibeln består enbart av allegorier och symboler och beskriver människans andliga utveckling och ingen världshistoria. I Swedenborgs bibeltolkning förenas tanke och tro, vetenskap och religion. Gud dömer ingen levande eller död: De onda söker sej frivilligt till helvetet.

En fristående församling av hans nya kyrka kunde snabbt grundas i England men var förbjuden ännu ett sekel i Sverige. Det finns många lärjungar just i Afrika och hans kyrka var fort ute med att motarbeta slaveriet, liksom med annat socialt arbete. De bildade kanske världen första konsumentkooperativ. Äktenskaplig kärlek var mycket viktig, men Swedenborg uteslöt inte helt en liten smula otrohet för den äktenskapliga harmonins skull.


Swedenborg dör 1772 i London. Han begravs i svenska kyrkan i London. 1908 flyttas hans kropp till Uppsala domkyrka där han har en sarkofag i ett kor på södra sidan men hans kranie köptes först år 1978 av Svenska Kungliga Vetenskapsakademien för 10 664 dollar och är då världens dyraste kranium.


Andra kranier på vift har varit Descartes, Benthams, Mozarts och Bachs.

andra bloggar om
Strindberg,
Swedenborg,


Kommentarer
Postat av: Aleph

Kolla gärna in min artikel i Tidningen Kulturen: http://www.tidningenkulturen.se/content/view/2111/95/ På sluttampen behandlas Swedenborgs naturfilosofi. Det finns också en litteraturhistorisk bok - Mörkrets mästare - som lägger stor tonvikt vid Swedenborgs vetenskapliga och religiösa idéer. Men vem som skrivit den boken har jag ingen aaaaning om ;-)

Postat av: Ingemar

Det gör inget. Jag kommer inte heller ihåg allt som jag har gjort.

2008-03-06 @ 22:19:36
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback