Atjo! Prozac!

Gud är död, Marx är död och börsen väcker inget större förtroende heller. Det är inte utan att man undrar vad man har att hoppas och tro på egentligen. I Storbritannien, ett land med stora sociala klyftor och massiv övervakning, så skrivs det ut mängder av antidepressiva medel. Läkarna säger att de är medvetna om att de antagligen överpreskriberar.


I en ny rapport meddelas det att Prozac och andra SSRI-preparat inte ger bättre resultat än placebo, utom för riktigt kraftigt deprimerade. Vad det betyder är att folk faktiskt upplever att de blir mindre deprimerade av Prozac och liknande men att det huvudsakligen beror på självsuggesion.


Det betyder dock inte att SSRI-preparat inte fungerar. Faktum är att när placebo går bet på de mest deprimerade, då visar det sig att SSRI-preparat faktiskt fungerar på dessa de svåraste fallen. På de allra flesta som får SSRI utskrivet så verkar deras neurokemiska effekt dock övertrumfas av deras symboliska effekt.


Vi behöver något att tro och hoppas på. Även för att aktivera våra självläkande krafter. Det är intressant att medan traditionell och alternativ medicin i hög grad verkar utnyttja placeboeffekten så verkar modern skolmedicin försöka att undvika den till varje pris. I många läkemedelsstudier så är placeboeffekten större än den vetenskapliga effekten. University of California beräknar att Prozac antagligen har förhindrat 33600 självmord i USA mellan 1988 och 2006.




andra bloggar om

prozac,

SSRI,

medicin,

psykologi,

psykiatri,

depression,


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback