Frankie says ... arm the unemployed

image64

Äntligen har det då blivit dags att minnas Frankie goes to Hollywood!


Gruppen
handlade aldrig enbart om image. Fast även imagen var noga utstuderad. Hade det inte varit för att Relax blev bannad både från MTV och brittisk radio så hade den aldrig blivit en så stor hit. Idag ligger den sjua på listan över englands mest säljande singlar någonsin. Frankie var ett noga genomarbetat helhetskoncept där faktiskt även musiken var viktig.


Deras första singel och största hit, Relax, är egentligen inte representativ för hur dom lät. Innan demonproducenten Trevor Horn hade jobbat i månader på låten och spenderat en förmögenhet, så var det en annan typ av låt, snabbare och utan keyboards. Så det låg en hel del arbete bakom musiken, inte minst från Trevor Horns sida.


Förutom sina påkostade videos så blev de även kända för sina "Frankie says..."-t-shirts och för att släppa flera remixar av sina singlar på maxisinglar.


Trevor Horn
är en intressant person. Den första låt som någonsin spelades på MTV var "Video Killed The Radio Star" skriven av Trevor Horn som ena halvan av duon Buggels. Han var även med en kort tid i symfonirockbandet Yes. Han bildade så sin egna musikindustri Zang Tuum Tumb med prettoartister som Propaganda och Art of Noise.


Vad hade då Frankie utan Trevor? Han skrev faktiskt ingen av deras låtar, det gjorde dom själva. De hade en bra sångare och en bra basist som passade bra ihop. En ljus och klar stämma till en dynamisk och dansant bas. Övriga medlemmar bidrog mindre till soundet, inte minst han som med lite god vilja kan kallas en körsångare men som på skivorna brukade tillskrivas dansen (!)


Här är ett klipp som visar deras tidiga läderimage: de framför sin låt Wish & covern War.


Och imagemässigt så fladdrade någon slags fakeintellektualism förbi. Just for the smell of it. På omslaget till debutskivan citerades bl.a Nietsches Tragedins födelse och man hade fakeförsäljning av produkter som "André Gide-shorts" och "Virginia Wolf-t-shirts". Annorlunda och lite småkul. Antagligen hade detta enbart med Trevor Horn och Zang Tumb Tuum att göra, som brukar leka med lite finkultuella referenser, vilket grabbarna i Frankie inte har gjort på egen hand efter Frankie tiden.


Inte heller var grabbarna själva inblandade i Frankie the computer game.


The power of love
, bandet gillade aldrig videon som fortfarande spelas på julen i tv, men det var aldrig menat som en jullåt

image67

Uppenbart spelade Trevor Horn en enorm betydelse för deras sound och hade gjort gruppen till något annat än de hade varit. Inför sitt andra album så ville de också bryta beroendet av honom och låta mer som sig själva igen. Visserligen är han med som executive producer, men iallafall. På deras andra album finns ingenting som låter som Relax, ingen blytung bögdisco alls. Gruppen ville istället spela någon slags alternativ rock. Ganska bra tyckte jag, men det sålde inte alls lika bra som deras första album och singlar.


Här spelar dom lunar bay & rage hard. och Warriors.


Första skivan innehöll 9 egna låtar plus covers (lets make it a double!) och den andra 8. Det är i stort sett allt av dem, förutom några halvtaskiga utfyllnadslåtar på maxisinglarna. Men det krävdes bara en debutsingel för att hamna i pophistorien.


Sångaren Holly Johnson hoppade av. Det sas vara av musikaliska skäl men ryktet gick också att bandet hade börjat gå varandra på nerverna. Säkert skapade Trevorn Horns ställning irritation också. När Holly skrev kontrakt med ett annat skivbolag så stämdes han av Trevor Horn för kontraktsbrott. Det stod faktiskt i hans kontrakt att han inte fick skriva kontrakt med andra men domstolen tyckte att det var ett orimligt krav och dömde till Hollys fördel. Detta var tydligen en prejudicerande dom. Trevor och Holly tycks tycka illa om varandra ännu idag.


Mest framgångrik på egen hand har Holly Johnson varit, men inte så fantastiskt bra. Småputtrigt och lättsmält pop.

Intressantare är den här sånginsatsen för Ryuichi Sakamoto - Love and Hate.

En intervju.

Han har istortsett lagt av med musiken och istället blivit framgångsrik som målare.


Hans biografi har också varit framgångsrik, utgiven i samband med att han tillkännagav att han hade hiv. Med bromsmediciner kan man leva riktigt länge med hiv, men han har åldrats ganska fort. Den käcke gossen från Frankie-tiden är nu borta, men så var det ju över tjugo år sen också.

Basisten spelar i Trapped by mormons.


En ny konstellation av Frankie har bildats med flera av orginalmedlemmarna, men det känns mest som nostalgi.

Jag var naturligtvis ett Frankie-fan. Världen hade behövt mer Frankie.
Men Trevor Horn jobbar vidare som halvbizarrt popgeni.




Andra bloggar om

Frankie goes to Hollywood

musik

80-talet

Trevor Horn


Kommentarer
Postat av: tommy

Målare var väl att ta i. Okej han målar tavlor men
konstnär skulle jag nog kalla det. Annars bra sammanfattning av gruppens historia.

2008-05-18 @ 22:55:18
Postat av: Ingemar

Tack. Kul att du tycker att "konstnär" är en mindre pretentiös titel än "målare".


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback