Valis

image86

Valis betraktas av vissa som Philip K Dicks stora verk eller bästa bok. Det är såvitt jag vet den enda där han själv är med i handlingen som en (?) av huvudpersonerna.


Valis handlar om ett ockult sökande efter en högre vägledning i det moderna samhället. Vad jag har förstått så är delar av boken faktiskt självbiografiska och Dick var själv intresserad av att utforska det esoteriskas moderna uppenbarelseformer.


Att söka efter andar betraktas ibland som lätt neurotiskt, men att finna andar betraktas som fullt psykotiskt. Bokens huvudperson, Horselover Fat, är en drogtestande drifter som läggs in på psyket ibland och som har en ohälsosam dragning till döende tjejer som han vill hjälpa. Ett flertal gamla religiösa och esoteriska myter sammanfogas till en privat världsbild som är sammanvävd med Horselovers privata erfarenheter och problem.


Större delen av boken så framställs det som att Horselover och Philip K Dick är vänner, men mot slutet av boken så avslöjas det att de i själva verket är samma person, eller att Horselover är en dissociativ personlighet hos Dick. I boken Valis iallafall. Detta blir komplicerat eftersom bokens Philip K Dick naturligvis inte heller är identisk med verklighetens Philip K Dick, även om boken sägs vara delvis självbiografisk.


I boken så syntetiseras Philips två personligheter när de till sist tycks som om han har hittat något som är övernaturligt på riktigt (Valis). Man kan säga att det grundläggande problemet läggs utanför honom själv. Dock försvinner detta övernaturliga fenomen igen och även om det fortfarande verkar ha funnits så är detta tillräckligt för att Horselover Fat ska spjälkas från (bokens) Philip K Dick igen. En annan tolkning är att man bara kan vara en hel människa när det övernaturliga är inkarnerat i världen.


Andra bloggar om

Philip K Dick
Science fiction

litteratur

psykologi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback