Svartjobb och bidragsfusk

Regeringen uppskattade kostnaden för bidragsfusk till minst tjugo miljarder, men Försäkringskassan bedömmer att det snarare är en miljard. Alla felbetalningar kostar totalt 3,5 miljarder. En av Skatteverkets viktigaste prioriteringar är svartjobb som varje år kostar statskassan hälften av de hundratrettiotre miljarder som den beräknas missa varje år.


Wadström och Valtersson med flera skriver om detta.

Framtidstanken hävdar att höga skatter leder till svartjobb som leder till ett övervakningssamhälle.

Utsikt från ett tak tror inte att höga skatter leder till mer svartjobb.

Peace, love and capitalism hävdar att svartjobb iallafall är bättre än bidragsfusk


Folk som medvetet bidragsfuskar kostar en miljard. Folk som omedvetet fyller i de krångliga blanketterna fel kostar två och en halv miljard. Folk som betalar hantverkare och städerskor i handen kostar sextifem miljarder, om man förutsätter att alla de där jobben hade blivit av om de hade beskattats, vilket inte är självklart. Åttiosju procent av allt svartjobb rör mikroföretag. Inom regeringen tycks fp och m vara överrepresenterade.

Under tiden går den svenska ekonomin och den svenska staten med vinst. Svartjobb tycks egentligen inte vara ett allvarligt problem för Sverige. Och bidragsfusk tycks vara det ännu mindre. Men visst vore det bättre om alla alltid var hederliga. Hur man skulle få alla att bli det vet dock ingen. "Sänk skatten", "öka kontrollen", "höj straffen". Är det verkligen värt det om det nu inte är ett allvarligt problem? Kanske är sänkt skatt eller ökad övervakning mål i sej för vissa?

Andra bloggar om
bidrag
skatt


Kommentarer
Postat av: Erik Starck

Är svenska statens vinst det enda som betyder något?

Själv tycker jag individens rättigheter är ganska mycket viktigare. Om staten lägger ut en bombmatta av regleringar och höga skatter som gör det omöjligt att leva lagligt innebär det att alla är mer eller mindre kriminella. Rättssäkerhet och personlig integritet kan du då slänga ut med de andra soporna.

Men svenska folket verkar inte tycka sådant är så viktigt så du är knappast ensam.

Postat av: Ingemar

Jag berör redan dom frågorna i nästa inlägg.
http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/1194517286_ttare_nt__mindre_fisk.html

Den drivande kraften bakom det nya övervakningssamhället är i sista hand de nya tekniska möjligheterna. Hur högern och vänstern rationaliserar det hela spelar mindre roll.

2007-11-12 @ 21:01:50
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback