utanför

Det rapporteras att en del ungdomar med etnisk bakgrund har kommit på kant med det svenska samhället, oklart hur många. I den mån vissa radikala muslimer ifrågasätter demokratiska värden, upplysningsidealen eller de mänskliga rättigheterna så skall visserligen deras rätt till bl.a åsikts och yttrandefrihet respekteras men samtidigt så måste de hindras att få något vidare inflytande i samhället, ungefär som fascister och nazister. Det bästa sättet att integrera första och andragenerationsinvandrare är att de dem ett jobb.

Tyvärr har Sverige hög arbetslöshet och det kommer nog inte att förändras i första taget. Anders Borg har mindre inflytande än
den internationella konjunkturen. Alliansen har tagit på sej en svår uppgift. Så hur ska man istället integrera de som känner utanförskap, kanske till den grad att de börjar ifrågasätta det svenska samhällets grundpelare, som demokrati och upplysningsideal?

Detta är en av marknadsliberalernas svagaste punkter. De "tror på människan". Jag känner mej mer luttrad. Den snabbaste och enklaste lösningen tror jag är offentliga jobb. De etniska problemen är till stor del en bieffekt av arbetslösheten.

Om man istället vill att "marknaden" ska lösa problemen, med minimal offentlig inblandning, så får man nog avreglera en del och sänka ersättningsnivåerna. De sämsta jobben kommer i första hand att befolkas av invandrare, svenskar med etnisk bakgrund, eller vad nu pk-termen kan vara . Kanske vore det trots allt bättre än vad som har varit hittills.

Andra bloggar om
samhälle
invandring
integration
arbetslöshet
arbetsmarknadspolitik

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback