Informationsstrategi

I alla tider har alltid information varit viktigt. Idag lever vi i ett informationssamhälle, vilket dels betyder att information tenderar att vara allt som är viktigt. Dels att vi lever i ett överflöd av information. Den allra mesta informationen är meningslös och oviktig för dej. Det är viktigt att kunna sålla och skydda sig mot onödig information.

Mycket av informationen är dessutom tolkningar, och alternativa tolkningar kan alltid göras. Tolkningar innebär att någon försöker sälja dej ett synsätt och det ska du vara mycket försiktig med.

Under tidigare samhällen, t.ex under medeltiden, så var informationen sällsynt och ofta centralt reglerad.


Dels betyder informationssamhället att den information du verkligen behöver och skulle vilja ha undanhålles för dej. Du måste själv aktivt försöka att leta reda på den; ta reda på vad du vill veta och ta reda på det själv. Sammanställ sedan din egen tolkning.
Tyvärr kan man inte veta vilken information som undanhålles för en så man kommer alltid att upptäcka att det fanns saker som hade varit bra att veta men som ingen sa.


Varför gör dom på detta viset? Delvis så är det en maktkamp: kunskap är makt. Genom att kontrollera vilken information du får och inte får så kan man kontrollera ditt beteende.
Men det är inte bara ett psykologiskt kontrollbehov, utan folk vet inte och bryr sig inte om vilken information som du skulle vilja ha. De försöker bara sälja dej den information som de vill att du ska ha. Det handlar om utnyttjande. T.o.m. från myndigheter.


Hur sållar och väljer man information?
Med hjälp av övergripande principer.
I ett informationsöverflödssamhälle så är det filosofi som behövs.
Ett top-down perspektiv.
Filosofi är att se enheten i mångfalden och enkelheten bakom komplexiteten.


Parallellt gäller att ju fler nyheter och osäkerhet som vetenskapen skapar desto större psykologiskt behov av eviga sanningar.

Vetenskapens ständiga produktion av svårsmälta nyheter är delvis en effekt av informationssamhället som ständigt kräver nyheter. (Annars inga anslag. t.ex)

Andra bloggar om
information

behov av information

informationssamhället

fri information

informationsöverflöd

informationsstress

information overload

filosofi

Trackback