Ska vi busa?

Kärlek och sex är en blandning av många olika hormon. Ett hormon som oxytocin får en t.ex att bli kelen och kramig. När det gäller ren sexualdrift så tycks det dock mest handla om testosteron, både för pojkar och flickor. Testosteron kan ha två olika effekter - antingen blir man kåt eller så blir man arg.


Detta är naturligtvis en överförenkling. Ungefär som att tre grundfärger i 255 styrkegrader kan ge 16,5 miljoner färger, så kan mängder av hormon i massor av olika styrkegrader ge oss fler känsloupplevelser än så.


Bortsett från det så kan testosteron antingen göra oss stridsberedda eller kärlekskranka. Vilket det blir tycks bero på vilken tolkning hjärnan gör av situationen. Detta sker vanligen utan att man behöver reflektera över det men man kan också försöka att omtolka situationen medvetet. Detta gör att vissa kan bli kåta av såna saker som proffsboxning eller skräckfilmer.


Hur denna koppling mellan aggressivt och sexuellt beteende har uppkommit evolutionshistoriskt kan man spekulera i. Det normala för hajar tycks vara våldsam parning, svår att skilja från våldtäkt. Det kan ju tyckas grymt och obehagligt men jämför med att honan hos bönsyrsor och svarta änkor äter upp hanen i samband med parningen. Aj.


Arter med mer komplicerade nervsystem tycks ta längre tid på sej att bli vuxna än arter med mindre komplicerade nervsystem. De tycks leka mera, sova mera och ha sex för nöjes skull vilket nästan inte förekommer alls bland lägre arter. Sex för sex eget skull är något ganska mänskligt.


Mänsklig sexualitet är till skillnad från djurens en rätt fri och leksfull aktivitet. Åtminstone när det görs rätt. Ju mer utvecklade djur är desto mer tycks de ha sex av sociala skäl och för nöjes skull. Det mest utvecklade djuret är människan. En individ med hög förmåga till kreativitet och fantasi är antagligen frisk och intelligent och ett bra material till förälder. För övrigt så är mannens penis proportionellt störst i förhållande till resten av kroppen i hela djurriket. Varför är en aning oklart.

Den förkrossande majoriteten av alla samlag leder inte till barnalstring och det är rimligt att tänka sej att lek och samvaro faktiskt är de primära biologiska funktionerna för sex, även om det undantagsvis även kan leda till nya generationer, som sekundär funktion.


Ett vitalt och intressant sexliv är alltså nånting typiskt mänskligt som skiljer oss från djur i allmänhet. Bland de vanligaste sexuella lekarna, när man tröttnat på att testa olika akrobatiska ställningar, är att leka med sociala roller och konventioner. Man plockar situationer ur vardagen med någon underliggande vag erotisk laddning och spelar upp fantasin. Uniformer är populära. Poliser, sjuksköterskor, millitärer, skoluniformer ...


När man delar med sig av privata fantasier så kommer alltid ett moment av tillit med som i sej kan vara upphetsande. En riktigt bra sexpartner är någon som med en hög grad av empati kan leva sej in i hur den andra upplever saker. Man upplever sej nästan vara bägge personerna samtidigt i samlaget. En del kan uppleva att tilliten och närheten ökar ju mer förbjudna saker som man gör tillsammans.


Ars erotica håller bara människor på med. Inga djur alls. Där har vi verkligen något som skiljer oss från djuren. Annars så håller djur glatt på med alla konstiga pervesioner som människor gör plus en hel del till. Människor kan helt enkelt inte tävla med djurens pervesioner. De byter kön efter humör och befruktar t.o.m. sej själva ibland.


Nuförtiden så är homosexuella helt accepterade i breda folklager. Swingers och polyamourösa är på långsam frammarch. Fullständigt förkastade är pedofiler och nekrofiler. (Förekommer naturligtvis i naturen.) BDSM har en oklar ställning där folk tycker att lätta BDSM-anspelningar är chickt, men är samtidigt ganska negativa till the real thing. BDSM står alltså för Bondage, Dominans och SadoMasochism.


BDSM kallas ofta "våldsporr" av människor som inte gillar det och helst skulle vilja förbjuda det. En grundläggande poäng att förstå är att det aldrig ska förekomma något verkligt våld i BDSM. Ingen ska egentligen tvingas någonsin till nånting i BDSM. Om någon tvingas till nånting så är det inte BDSM längre. Alla ska alltid vara med på allt som sker. Den "undergivna" parten kan alltid avbryta leken närhelst så önskas. Inte heller ska människor få några fysiska skador av BDSM. Många "normala" sporter är mer riskfyllda än vad BDSM är.


Man tänker sej kanske att det är män som är dominanta och kvinnor som är undergivna i BDSM, men såvitt jag har förstått så är det motsatta antagligen vanligast, att kvinnor är dominanta och män undergivna. En vanlig tolkning är då att det rör sej av någon form av kompensatorisk lek där man vänder på de vanliga roller som folk har till vardags. Man skulle kunna tänka sej att feminister skulle gilla detta, men många feminister går på den kristdemokratiska linjen och fördömer DBSM.


I Sverige så är det förbjudet att sprida BDSM. Det anses vara förråande och försämra relationen mellan könen. Än så länge så är det tillåtet att inneha BDSM-porr. Att utöva BDSM är i Sverige inga problem sålänge som ingen betalar den andre.

image93

andra bloggar om
pornografi,

sexualitet,
sex
,

porr,

BDSM


Kommentarer
Postat av: C

Välformulerat och intressant

Postat av: Ingemar

Tack för det. Lycka till med bloggandet.

2007-12-14 @ 22:03:31
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback