creatura creaturans



Likt en bakterie nyligen upptinad ur en uråldrig ismassa vaknar en avsomnad debatt till liv igen när jag nu tillför mitt bidrag till den .

Men vad är liv? Det var en debatt i somras som startade på Harald Cederlunds blogg, Z reflekterade och där senare Vetenskapsnytt även skrev en post.

En slags slutsats av Harald var denna:

"En reflektion angående definitionen av liv är att det ju skulle kunna gå utmärkt att kombinera den termodynamiska och kinetiska approachen till:


"ett självreplikerande system som importerar negativ entropi""


Jag har varit inne på den här frågan förut, i den här bloggposten, och i kommentarerna till den här metaposten så säger Yastroy intressant nog att livets egenskaper alla kan reduceras till kopiering.


Som påpekas i den ovan nämnda debatten så importerar även luft- och vattenvirvlar negentropi.


"I begynnelsen var ordet. Ordet omvände havet med sitt budskap och kopierade sig själv oupphörligt och evigt. Ordet upptäckte hur det kunde omfördela kemiska ämnen för att fånga små virvlar i entropins flod och få dem att leva." (Ridley)


eller uttryckt på ett mindre poetiskt sätt:


"Livet är svårdefinierat men det består av två vitt skilda färdigheter: förmågan att replikera sej och förmågan att skapa ordning (...) Nyckeln till båda dessa sidor hos livet är information." (Ridley)


"Fastän ingen ser det vid detta tillfälle, allra minst Turing själv, befinner han sig förmodligen närmare lösningen på livets mysterium än någon annan. Ärftlighet är ett modifierbart lagrat program; metabolism är en universell maskin. Receptet som kopplar ihop dem är en kod, ett abstrakt budskap som kan förkroppsligas i en kemisk, fysisk eller till och med immateriell form. " (Ridley)

Är virus levande? De bestor av ren genkod, ibland inkapslad i ett proteinhölje. De äter inte men de kopierar sej själva, eller egentligen så får de levande celler att producera fler virus, så noga räknat så kopierar de inte sej själva heller. De verkar alltså inte uppfylla några kriterier på liv. Eller?


Är prioner levande? Man skulle kunna säga att de har allt utom (unik) genkod.

Är prioner en ren form (förvridning) som kopierar sej utan kodning?

Kan liv vara ren form?


"Allting som kan uttnyttja resurserna här i världen för att göra kopior av sig självt är levande; den mest troliga form som en sådan varelse antar är ett digitalt meddelande - en siffra, ett manuskript eller ett ord." (Ridley)


"Man kan se språket som en oberoende livsform som koloniserar och parasiterar på mänskliga hjärnor och använder sig av dem för att reproducera sej själv." Terrence Deacon, Symbolic spieces


"Memer borde betraktas som levande strukturer, inte bara metaforiskt utan rent tekniskt" - Viruses of the mind, Dawkins.


Är språk livsformer? I en mening saknar de visserligen materia, men var det verkligen ett kriterium på liv? Och kan något verkligen sakna materia på riktigt? Är inte språk materiella egentligen?


Language is a virus from outer space - Burroughs


Kanske är ett problem att man vill hitta en klar och tydlig distinktion mellan liv och andra självreplikerande system när en sån distinktion egentligen inte finns, som även Malin har varit inne på?


"Liv och icke-liv befinner sig på samma kontinuerliga skala. Vad är det som säger att det alltid är lämpligt att dra skiljelinjen på exakt samma ställe?"


Då har man gjort sej kvitt den gamla animistiska föreställningen att allt levande har en själ och att ingenting ickelevande har det.
Hur är det idag? Behövs det åtminstone ett nervsystem för att ha någon form av rundimentär medvetenhet? Sökandet efter en "strong" AI utgår ju från att även ickelevande system, som superduperdatorer, kan ha medvetande, men egentligen betraktas frågor om medvetande som ickevetenskapliga filosofiska frågor.


Andra bloggar om

liv

biologi

information

genetik

meme
memer
vetenskap
filosofi
språk


Kommentarer
Postat av: Abstinence Kid

Spännande post! Som Burroughs sade: "Språk är ett virus från yttre rymden"
/Martin


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback