stenig himmel

På 60-talet antog Drake att varannat solsystem hade planeter. Idag har ca 230 exoplaneter hittats. Även om man inte vet säkert hur vanligt det är med planetsystem så verkar det inte vara extremt ovanligt.

Att varannan stjärna skulle kunna ha planeter verkar ännu möjligt. Med de nuvarande metoderna så är det stora, tunga planeter som hittas lättast, men teoretiska modeller för hur planeter bildas pekar på att mindre jord-liknande planeter skulle kunna vara rätt vanliga, kanske t.o.m. vanligare än gasjättar. Även dubbelsystem kan ha planeter.

Gliese 581 befinner sig visserligen 20 ljusår bort, men det är inte den närmaste planeten som har hittats, bara den närmaste jordliknande planeten som har hittats hittills. Som Centauri Dreams skriver så tycks Gliese 581 ha fått ovanligt stort medialt genomslag. När jag läste nyheten tidigt på morgonen så tänkte jag först skriva en snabb post om den tills jag såg att Bloggelito redan hade skrivit en post. Då tänkte jag fula tankar och tänkte ignorera hela Gliesehypen. Tills nu.

Det är inte närmaste exoplaneten. T.o.m. den närmaste stjärnan, Proxima Centauri, 4,22 ljusår bort, skulle kunna ha en planet. Det finns vaga indicier som tyder på det.

Gliese 581 kan ha en hel del vatten. Vissa planeter skulle kunna ha fantastiska mängder vatten.

Vatten består ju av två rätt vanliga grundämnen - väte och syre - och inte heller kol är alltför sällsynt. Man har hittat aminosyror i kometer och interstellära moln och överallt.

Livet på jorden tycks ha uppstått rätt snart efter att det var möjligt. Detta skulle kunna tyda på att liv kanske uppstår rätt lätt när omständigheterna föreligger.

Om nu liv finns så är det troligaste dock att det mesta livet är rätt lågt. Under största delen av sin historia på jorden så har livet mest bestått av anaeroba bakterier och sån skit. Ännu idag så är den totala biomassan av mikroorganismer större än biomassan av makroorganismer. Å andra sidan så innebär ju frånvaron av intelligent liv att ingen förbjuder oss att flytta till en beboelig planet så snart vi har löst transportproblemet.

Andra bloggar om
Gliese 581
planeter
rymden
rymdforskning
vetenskap
astronomi
581c
581 c
exoplaneter
Trackback