Epigenetik och sånt

Man kan ju diskuterar hur mycket arv och hur mycket miljö det är som bestämmer vårt beteende. Forskarna gör ju studier av t.ex enäggstvillingar och hittar förvånansvärt mycket som verkar ärvas biologiskt snarare än socialt.

Men får verkligen alla dessa arvsanlag plats i generna? Vi har drygt
30.000 gener, bara dubbelt så mycket som bananflugan, och 98% är gemensamma med chimpansen.


Blåsfiskens genom är bara en åttondel så stort som människans men innehåller ung. lika mycket information eftersom mer av människans genom är okodat, sk. "skräpgener"


Människans arvsmassa i cellkärnan skiljer likaledes mycket lite mellan individer, oavsett om dessa kommer från olika kontinenter eller samma område. Andelen skillnader ligger någonstans i intervallet 0,10-0,14% av nukleotiderna, eller "bokstäverna". Som jämförelse kan nämnas att människor skiljer sig från schimpanser på ca 1,5% av bokstäverna, alltså en tiofalt större andel.


Det verkar som om det är mer som ärvs biologiskt än vad det finns plats för. En lösning kan ju kanske epigenesen vara. Epigenetiken handlar om det biologiska arvet utöver det strikt genetiska.


Generna är en text som kan läsas på olika sätt. Vissa stycken kan betonas extra och andra kan ignoreras helt. Så samma genom kan alltså få olika uttryck. Eftersom alla celler har identiska gener så är det något annat än generna som differentierar cellerna till olika typer av celler i olika delar av kroppen.  Ett (djur)foster kan antagligen inte växa till en frisk individ i en livmoder som inte hör till samma art eftersom information troligen överförs till fostret från modern under graviditeten. Det finns flera sätt som epigenetik kan gå till väga.


För ett tag sedan var det en nyhet i medierna om ett resultat av genforskningen i norrland, att genernas uttryck påverkades på ett sätt som verkade lite lamarckianskt. Ditt genuttryck påverkas av vad din farfar åt som ung. Jag har tyvärr haft det svårt att hitta bra länkar till detta. Tipsa mej gärna.


Man kan även i sammanhanget ta upp fenomenet med organtransplantation där de som får nya organ även verkar få en del av donatorns personlighet med det nya organet.


Kanske är jehovas vittnen inte så tossiga när de totalvägrar blodtransfusioner. Man får vara glad att de flesta blodgivare är människor som skänker av sitt hjärtas godhet och inte för att få pengar till nästa sil.


Virus
kan transplantera gener mellan växter. Vad virus gör är ju att klippa in nya gener i celler - att omprogrammera kan man säga.


Här är genomet


Andra bloggar om
epigenetik
och
genetik
och
arv och miljö
och
vetenskap

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback