Saker är billiga, människor är dyra

Framtidstanken är nog kanske den enskilda blogg som jag har skrivit mest om, men so what, killen är intressant helt enkelt. Han har ett sätt att resonera med mycket associationer och konstruktioner, som jag uppskattar.


Även han inser att teknikutvecklingen innebär att flera gamla jobb blir överflödiga.
Här är ett konkret exempel: en automatiserad laxbutik i Halmstad.


Något liknande har hänt förut. En gång i tiden var över 90% av befolkningen lantbruktsarbetare. Idag är de färre än 1%. Den överflödiga lantbruksbefolkninen fick flyttra in till städerna och bli industriarbetare istället. Industrisamhället övergick så i ett servicesamhället och är nu påväg in i ett informationssamhälle, om man nu ska vara lite skissartad.


Framtidstanken skriver att all mänsklig kunskap är påväg att automatiseras och att framtidens yrken ligger inom sånt som inte så lätt kan automatiseras. "... yrken som är kreativa, upplevelseskapande eller de som bygger på empati och känslor. Den mänskliga beröringen, den mänskliga historien och den mänskliga berättelsen har ett värde. För allt annat går priset mot noll i takt med att det automatiseras."


Läs även svaret på frågan Ökar inte offentliga sektorn? på ETCs ekonomifrågelåda, med Ehrenberg och Ljunggren.


För den driftige och kompetente så är det dock ytterliggare nya tekniker påväg att utforska. Priset för att bygga ett biotekniklaboratorium hemma i garaget sjunker ständigt. Och på längre sikt så skymtar bl.a nanoteknologin.


Andra bloggar om

arbetslöshet

och

teknikutveckling

och
samhälle
och
ekonomi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback