Metapolitik

navigare necessare est

De flesta som läser bloggar är bekanta med Den Politiska Kompassen, som jag har nämnt vid två tidigare tillfällen.



När jag läste sociologi vid Göteborgs Universitet för alldeles för länge sen så fick jag bl.a annat lära mej om den brittiska antropologen Mary Douglas sk. Grid-Group-modell.



Den politiska kompassen kan ses som ett exempel på Mary Douglas Grid-Group-modell. Enligt henne så finns det i varje samhälle fyra kategorier av livsstilar, skapade av samhället.


"Grid" kan betyda lite olika saker, t.ex "rutmönster" eller "galler", men implikationen tycks vara "lag och ordning" eller "hierarki". Grid-polen motsvarar alltså fascism-polen i politiska kompassen medan antigridpolen motsvarar anarkipolen.


Utan att det sägs explicit av Douglas så tänkte jag redan från början att de tre moderna politiska ideologierna: liberalism, socialism och konservatism, passade bra in i hennes modell.


Detta ledde till att jag funderade en del på den fjärde ideologin. Denna tycktes vara en variant på konservatism, men medan konservatismen har kallats pessimismens ideologi så var den fjärde ideologin istället optimistisk.


Eftersom alla fyra livsstilarna alltid finns i varje samhälle, så innebär det att de olika politiska ideologierna är imperialistiska försök att tvinga på resten av samhället samma livsstil som en själv.

Detta gäller även liberalerna som ju brukar hävda att de låter alla leva det liv som de vill leva, men liberalerna tvingar alltså på alla andra en valfrihet som inte nödvändigtvis är så välkommen i alla läger.


Det ideala samhället skulle alltså innebära att alla ideologier kunde förverkligas samtidigt, åtminstone för olika människor. Men kan man verkligen ha olika regler för olika medborgare?


Egentligen så har varje samhälle det. Man har olika regler för myndiga och omyndiga, för medborgare och folk på besök, för kvinnor och män, för handikappade och övriga, för företagare och anställda, osv. Och då talar vi ändå bara om juridik. Om vi går till vanor och seder så blir folk ännu mer diskriminerande.


Intressant nog så går den politiska kompassen och grid-group-modellen även att korrelera med Wilbers fyra kvadrater.



Andra bloggar om

metapolitik

och

sociologi

och

antropologi

och

psykologi
och
socialpsykologi


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback