xbox

Här i Umeå ska hemtjänsten datoriseras. Vi kommer att få handdatorer som vi ska bära omkring på och lyda. På så vis ska vi effektiviseras. Personalen har skurits ner de senaste åren och vi klagar över att vi inte hinner med. Personligen är jag inte speciellt orolig över det nya systemet som en del av de äldre är. Jag kommer nog inte att ha några problem att anpassa mej. Det låter nästan lite kul. Hemtjänst på xbox, ungefär.

Det första jag misstänkte var att datasystemet snart skulle braka ihop, men tydligen så fungerar det redan på andra ställen, och sägs mycket riktigt mjölka mer effektivitet ur personalen, så att kommunens genomskärningar är genomförbara. Det är bara att hoppas att den överflödiga personalen hittar något annat jobb trots att sysselsättningsgraden bara är 80% här i landet.

Sen får man också hoppas att de som är kvar i tjänst inte blir mer stressade och sjuka än vad de redan är. Men det kanske är en del av spelet - att medtävlarna blir utslagna så att de som är kvar i spelet kan pricka av ännu fler besök per dag hos vårdtagare.

Inom produktionssektorn så är det självklart så att ju fler enheter som blir klara per arbetare och dag, desto effektivare är produktionen, och detta drivs främst av att tekniken går frammåt.
Men är det verkligen så inom tjänstersektorn? Om en lärare har 30 elever i en klass, är det då ett framsteg om han istället får 40 elever, eller är det ett framsteg om han istället får 20 elever?
Det senare är fallet, mina vänner, inte det förra.
Trackback