The rich stay healthy, the sick stay poor

Och nu, några citat ur en bra bok:

Bland apor i djurparker befinner sig de apor som får förträngningar i kransartärer längst ner i hackordningen. (---)

Upptäckten att apor som befinner sig långt nere i hierarkin drabbas av hjärtsjukdomar kom strax efter den långt mer uppseendeväckande upptäckten att brittiska tjänstemän som arbetar i officiella departement också får hjärtsjukdomar i enlighet med sin plats i den byråkratiska hackordningen. (---)

Aporna sitter inne med en ledtråd. Ju längre ner de befinner sig i hackordningen, desto mindre kontroll har de över sina liv. Samma sak gäller för tjänstemännen. Kortisolhalterna ökar inte i takt med den mängd arbete du utför utan i den utsträckning du hunsas av andra människor. (---)

Det faktum att hjärtsjukdomar är ett symptom på bristande kontroll förklarar en hel del av deras sporadiska uppdykande. Det förklarar varför så många människor i chefsbefattningar får hjärtattacker kort efter det att de pensionerat sig och börjat "ta det lungt". (---)

Det förklarar varför människor är kapabla att fördröja en sjukdom, till och med en hjärtattack, tills efter ett bröllop inom den närmaste familjen eller ett jubileum - till slutet av en period av hårt arbete då de har fått ordning på saker och ting. (---)

Det förklarar varför arbetslöshet och socialbidrag är så bra på att göra folk sjuka. Ingen alfa-hane bland aporna har någonsin utsatts för en så benhård och oförsonlig kontroll av de underlydandes liv som den de sociala myndigheterna utövar över de personer som lever på bidrag.

(s.166 - 168)

Återigen har jag citerat friskt ur
Genom av Matt Ridley. En bra bok. Läs den.

Posttiteln kommer härifrån.

Andra bloggar om
hjärtattack
kontroll
socialmedicin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback