Äpplen och päron

Idergards ledare i Svd har hittills bara fått kritik i bloggvärlden. Jag tänker försöka att skilja mej från mängden här.

Det är viktigt att kunna skilja på saker. Det kallas att göra distinktion och om man är bra på det så kan man t.o.m. sägas ha distinktion, lustigt nog.


Likhetsfeminister hävdar att det inte är någon skillnad på pojkar och flickor egentligen, eller att skillnaderna bara är inlärda, eller att skillnaderna är försumbara, eller nått liknande.


Det är bra att kunna skilja på genus och kön, även om den skillnaden har ifrågasats från feministiskt håll, eftersom den antyder att "kön" skulle vara något naturligt till skillnad från "genus".


Det är också bra att kunna skilja på genusteori och feminism. Kritiken av genusteorin på universiteten har, såvitt jag sett det, huvudsakligen gått ut på att genusteoretikerna i hög grad har varit feminister och att detta verkar ha påverkat deras forskningsresultat.


Hur mycket ickefeministisk genusteori finns det? Någon alls? Beror det på att feminismen är en sann ideologi om verkligheten eller på att feministiska genusteoretiker låter sin ideologi styra forskningsresultaten? Enligt dem själva så är det tydligen ingen skillnad eftersom all vetenskap är ideologiskt influerad.


Det är bra att kunna skilja på vetenskap och politik och om man säger att all vetenskap är ideologiskt influerad så har man visat att man inte kan det eftersom man ser politik även där det inte finns. Det finns nog även vetenskap som är ideologiskt influerad men förhoppningsvis så är det inte så stor del.


Det finns skäl för feminister att distansera sig från en naiv tilltro till vetenskap. Likhetsfeminismen är lite ovanlig eftersom det är en av få ideologier som anser sig veta bättre än naturvetenskapmän om deras eget forskningsfält. Det jag åsyftar är forskning kring biologiska, neurologiska och psykologiska könsskillnader.

Feminister måste anse att det mesta av denna forskning är ren politisk propaganda. Inte undra på att de vill starta lite akademisk moteld.


Idergard kanske hoppas för mycket av borgarna dock. Även om sossarnas block har varit ledande i feministiska frågor så har moderaternas block varit följande och det finns feminister i varje parti.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback