Witten

Jag nämnde förra veckan Edward Witten som en namnkunnig vetenskapsman, men vid närmare eftertanke så kanske det är bäst att jag presenterar honom lite. Witten var den förste fysikern som vann Fields-priset som är det främsta matematiska priset i världen. Witten har världens högsta h-index. Och här har vi honom.


Witten är grundaren av m-teorin. M-teorin kan liknas vid en kombination av sex tidigare teorier som alla hade sin relativa framgång. Fem av dessa var olika strängteorier från 80-talet och en var en 11-dimensionell supergravitationsteori från 70-talet. Såväl Edward som hans far hade länge varit med i forskningen kring dessa saker.

Strängteorierna uppkom på matematisk basis. En viss sorts matematik löste elegant en del fysiska problem och om man tolkade matematiken realistiskt så beskrev den fysikens element som små strängar. Tyvärr så var flera olika strängteorier möjliga. Vad Witten gjorde var att inte välja eller ge upp utan han försökte istället att sammanfoga de olika strängteorierna.


Witten presenterade m-teorin för forskarvärlden 1995. "M" kan stå för flera saker - magic, mystery, matrix, master, mother och membrane. M-teorin innebär enorma mängder teori och matematik, men har nästan inget empiriskt understöd. Detta gör den kontroversiell hos en del fysiker. Kanske kan "m" även betyda "meta" eftersom m-teorin bygger på andra teorier.


Dock visade det sej att en oförutsedd effekt av m-teorin var att en sorts kraft som var identisk med gravitationen måste existera. M-teorin kan alltså sägas vara den enda riktigt grundläggande förklaringsmodellen för gravitationen. Eftersom detta var oförutsett så kan det nästan sägas vara ett empiriskt understöd.


Jag tänker dock inte förklara m-teorin i sin helhet i den här postningen.


Nu senast så undersökte Witten den mörka energin utifrån m-teorin och resultatet blev inte det väntade.


Hans bror, Matt Witten, är författare och producent för flera tv-serier, t.ex LA Law och House.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback