En annan värld

Som lovat så skriver jag nu något om högerns och vänsterns apokalyptiska prognoser.


Guillaume Faye förutspår en konvergens av katastrofer som (bl.a) hotar den västerländska civilisationen. Han ser ekologiska, ekonomiska, sociala, etniska och militära hot, ett tredje värdskrig och en eskalerande konflikt mellan nord och syd. Allt detta tillsammans är för mycket att klara av. Om inte nord ska gå under så krävs en övergång från dagens samhälle och livsideal till arkeofuturism. Vad är
arkeofuturism? Fayne tycker att dagens samhällsideal måste ersättas av dels en teknik- och framtidstro och dels av en återgång till arkaiska ideal. Han anses stå rätt lång till höger.


Immanuel Wallerstein är en marxist som förutspår kapitalismens undergång, även om han inte är säker på vad som kommer efter. Kapitalismen är ett nu globalt system där centrum exproprierar periferin på mervärde för att kunna fortleva och växa. Eftersom kapitalismen efter femhundra år nu till sist är ett globalt system så finns det snart inte längre någon periferi att exploatera vilket gör att systemets behov av mervärde inte längre kan tillfredställas. Saker som politik och kultur är för Wallersteins stadigt materialistiska synsätt bieffekter som inte kan förändra speciellt mycket. Vad som händer när systemet självkollapsar är dock inte klart.


Om man vill så kan man se likheter mellan dessa två profetior.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback