A stab in the dark

Det har funnits många försök att förklara gravitation. Den allmänt vedertagna är Einsteins allmänna relativitetsteori, även om partikelfysiker gärna vill kompletera den med gravitoner, som deras fält tycks kräva, även om de ännu inte bevisats experimentellt.

Einsteins allmänna relativitetsteori förklarar inte att universum ser ut som det gör, om man inte kompleterar teorin med mörk materia. Men den mörka materian har i teorin konstiga egenskaper och har i praktiken aldrig setts.

Ett alternativ kan vara att förbättra gravitationsteorin så att den passar empirin bättre utan att man behöver ta till någon mörk materia. Det senaste försöket TeVeS (2004) bygger vidare på MOND, Newtonian Modified Dynamics (1983).

Mer bestämt så ska MOND förklara varför galaxer inte roterar som man förväntar sej. De stjärnor som är längst från galaxcentrum snurrar ett varv lika fort som de stjärnor som är nära centrum, och har alltså mycket högre hastighet. MOND förändrar Newtons formula för tröghet eller acceleration.


Den nya utbyggda versionen av MOND kallas TeVeS (tensor, vector and scalar) och kan även förklara gravitationslinser (när ljusstrålar böjs av gravitation). TeVeS tycks vara en kombination av MOND och relativitetsteorin.


En annan teori, Nonsymmetric gravitational theory, tycks påminna en del om TeVeS.

I dagsläget tycks alla alternativ ha sina problem och inget är bevisat.


Andra bloggar om

fysik

och

vetenskap

och

forskning


Kommentarer
Postat av: mj

I höstas kom ju nya resultat med mätningar på "bullet-klustret" som ger resultat som alternativa gravitationsteorier har svårt att förklara. Mad man gjorde var att man lyckades hitta ett område där den "ljusa" massan och den mörka massan är koncentrerad till olika regioner i rymden. Där såg man att huvuddelen av massan låg i ett område där det finns lite normal materia. Bättre förklarat här http://cosmicvariance.com/2006/08/21/dark-matter-exists/

Postat av: Ingemar

Ja, bilden kan tolkas som att det finns oidentifierad materia, men än så länge så kan jag inte köpa det på min lokala ICA.

2007-01-31 @ 14:58:13
URL: http://xantor.webblogg.se/tempusfugit/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback