May you live long and prosper

Längre människor är smartare än kortare. So what else is new?


Längre personer är generellt friskare, starkare, intelligentare och lyckligare än kortare personer. De är rikare, mäktigare och lever längre. Det är orättvist men det är fakta. Det är inte mycket att göra åt annat än att försöka göra fler längre genom att ge dem bra gener och uppväxtförhållanden. Bägge påverkar längden.

Även människor med välformade och lika stora öron är friskare osv.

Statistiska slutsatser som dessa brukar kunna uppröra. och det brukar också behöva förklaras hur statistik egentligen fungerar, t.ex att det brukar finnas undantag från statistiska samband osv. Läs kommentarerna för exempel.

Psykologiskt brukar man även bedömma människor efter längden. Långa människor uppfattas t.ex som mer naturliga ledare än korta människor. Orättvist? Naturen och kulturen har ibland olika uppfattning om vad som är rättvist.

Intressant är att vissa korta blir väldigt maktlystna. Diktatorer är ökända för att vara korta människor. Hitler var kort, liksom Stalin och Napoleon. Miljardärer sägs vara generellt kortare än genomsnittet.

Dessa korta människor må vara mäktiga men de är inte nödvändigtvis friskare, starkare, intelligentare, lyckligare och mer långlivade för det. Tvärtom gör de ibland omvärlden olyckliga med sin makt. Så boosta dina korta vänners ego ibland. What goes around comes around.

Keynes var för övrigt två meter.

Andra bloggar om
vetenskap
och

diktatorer
och
öron

Kommentarer
Postat av: Peter K-n

Hitler var 175 cm, vilket väl borde räknas som medellängd? Napoleon var 168 cm, och det var medellängd i början av 1800-talet. Stalin var ca 168 cm.

När det gäller Hitler så är påståendet att han var kort ursprunget ur hånfulla kommentarer typ "lille führern". När det gäller Napoleon så förväxlade man det franska fotsystemet med det engelska, vilket gjorde honom ca tio centimeter kortare än han var.

2008-05-05 @ 07:51:55
Postat av: Anonym

eller hur, är du dum eller?

2009-01-21 @ 20:42:41
Postat av: Ingemar

Hej, Anonym. Jag undrar om du är Paris Hiltons farsa för det var fan vad du äger.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback