Intelligent design

Intelligent design är ett koncept som har framförts av bokstavstroende kristna i USA som kräver att skapelseberätteslen i Bibeln ska tolkas bokstavligt. De vill att kreationism ska ges minst lika stort utrymme i skolan som Darwin.

Grundtanken med Intelligent Design är enligt mej att komplexitet inte kan uppstå ur intet. Evolutionsteorin och det naturliga urvalet visar hur komplexitet uppstår ur enkelhet och ordning ur kaos. Dock krävs det vissa förutsättningar: nämligen variation, feedback och tid.

Detta är skönheten och enkelheten hos teorin: att enkelhet är skönhet och att enkelhet och skönhet är sanning. Komplexitet kan mycket väl uppstå ur enkelhet och är ingen väsensfrämmande substans.


Evolutionen kan förklara uppkomsten av kulturen ur biologin, biologin ur kemin, kemin ur fysiken och fysiken ur kosmologin, men här uppstår ett problem för evolutionsteorin, nämligen att vi lever i ett ganska osannolikt kosmos som är ganska inriktat på att producera liv och intelligens.


Rent statistiskt sett så är vilken invecklad ordning som helst sannolik, bara det finns en ännu större oordning någonstans.


Antingen är detta universum en osannolik slump eller så måste det finnas andra kosmos någonstans, där liv eller intelligens inte har uppstått, eller så har de andra universumen bara existerat som möjligheter i tanken hos en skapargud.

Eventuellt kan man tänka sej något fjärde alternativ. Antropiska principen säger att vi måste befinna oss i ett högstrukturerat universum inom vissa snäva ramar, men förklarar inte hur ett sånt universum kan uppkomma.

Detta är nog ett av skälen till att många-världar-teorin är rätt populär just nu; den ses som huvudalternativet till intelligent design. Själv ser jag intelligent urval som ett specialfall av naturligt urval, så för mej så är konflikten inte lika blodig. Och många-världar-teorin är ingen personlig favorit för mej.

Det skulle ha varit roligt om intelligent design hade kunnat utgöra ett konkurrerande paradigm till evolutionsteorin, men tyvärr så är det alternativet inte så intelligent designat.

Andra bloggar om
intelligent design
och
kreationism
och
evolution


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback